Буряковий відвар - диво-добриво для городини: як приготувати та чому воно ефективне

Читать на русском
Автор
2920
Буряковий відвар корисний не лише для здоров'я, але й для овочів
Буряковий відвар корисний не лише для здоров'я, але й для овочів. Фото Телеграф

Добриво з буряків стане хорошим засобом для підживлення рослин

Буряк — це не тільки смачна та корисна овочева культура, але й чудове добриво для інших рослин. Згідно з посівним календарем цей овоч якраз час висаджувати, але якщо у вас залишилися буряки з минулого сезону, то вони можуть допомогти вам у городництві. Зроблений з них буряковий відвар містить багато мікроелементів, які сприяють росту та розвитку городини. Він може покращити врожайність овочів.

Як застосовувати буряковий відвар?

Буряковий відвар можна застосовувати як для позакореневого, так і для кореневого підживлення рослин. Для кореневого підживлення розбавте буряковий відвар у пропорції 1:5 (1 л відвару на 5 л води) та поливайте ґрунт навколо рослин один раз на тиждень. Буряковий відвар підходить для більшості овочевих культур, особливо для тих, які люблять кислу реакцію ґрунту, наприклад, для картоплі, бобових, капусти, редиски, редьки та інших. Буряковий відвар також можна використовувати для покращення якості насіння. Для цього замочуйте насіння у розбавленому відварі (1:10) на 12-24 години перед посадкою.

Як приготувати буряковий відвар?

Для приготування бурякового відвару вам знадобляться свіжі або сушені буряки та чиста вода. Якщо ви використовуєте свіжі буряки, то спочатку потрібно їх помити та очистити від шкірки. Потім наріжте буряки на невеликі шматочки та засипте їх у місткість з кришкою. Залийте буряки водою так, щоб вона повністю їх покривала. Закрийте місткість кришкою та залиште її на 7-10 днів у теплому місці. Перевертайте місткість раз на день, щоб змішати буряки з водою. По закінченню цього терміну процідите отриманий розчин та зберігайте його у холодильнику або іншому прохолодному місці. Якщо ви використовуєте сушені буряки, то пропорції будуть такими: 1 кг сушених буряків на 10 л води. Приготуйте розчин так само як зі свіжих буряків.

Буряковий відвар можна зберігати у холодильнику або іншому прохолодному місці не більше двох тижнів. Перед кожним застосуванням потрясіть місткість з відваром, щоб добре його перемішати. Не застосовуйте буряковий відвар, якщо ви помітили у ньому плісняву або неприємний запах. Хороший відвар допоможе покращити структуру ґрунту, збагатити його мікроелементами та органічними речовинами, підвищити його родючість та вологозбереження.

Нагадаємо, що для того, аби ваші буряки виросли великими та соковитими, їх теж варто підживлювати. Для цього можна приготувати просте та ефективне натуральне добриво. Також для збереження врожаю варто відганяти равликів. З цим може допомогти звичайна папороть.