Як виростити огірки удвічі швидше: секрети від досвідчених городників

Читать на русском
Автор
48981
Зокрема, важливо правильно готувати ґрунт
Зокрема, важливо правильно готувати ґрунт. Фото Телеграф

Врожай огірків можна значно збільшити, якщо правильно за ними доглядати

Щоб отримати більше огірків під час сезону, потрібно дотримуватися деяких порад і технік, які пришвидшують їхнє зростання. Зокрема є два методи, які допоможуть вам виростити ці овочі удвічі швидше.

Метод 1: Правильна підготовка ґрунту і місця посадки

Огірки люблять тепло, сонце і вологу, тому вибирайте для них місце, де вони не будуть затінені вдень. Огірки мають глибокий кореневу систему, тому не садіть їх поруч з деревами. Корені дерев будуть конкурувати з вашими огірками за воду і поживні речовини.

Ґрунт для огірків повинен бути рихлим, легким і піщаним. Такий ґрунт швидше прогрівається і зберігає тепло. Якщо у вас щільний і важкий ґрунт, додайте до нього органічний матеріал. Густий, важкий ґрунт можна поліпшити за допомогою торфу, компосту або перегною.

Приготуйте ґрунт до посадки огірків, змішавши з ним гранульоване добриво. Якщо ви використовуєте неорганічне добриво, то краще обрати гранульоване добриво тривалої дії, яке буде живити ваші огірки протягом всього циклу росту. За допомогою сапки або маленьких граблів розпушіть і перемішайте ґрунт перед додаванням добрива. Це дозволить добриву краще змішатися з ґрунтом.

Для природного добрива використовуйте багатий компост або старий гній. Змішайте їх з ґрунтом на глибину близько 2 сантиметрів, а потім поступово розсічіть і перемішайте їх з ґрунтом на глибину 6-8 сантиметрів.

Приведіть рН-рiвень ґрунту якомога ближче до 7.0. Огiрки процвiтають у ґрунтi з нейтральним або слабо лужним рН-рiвнем. Ви можете купити набiр для визначення рН-рiвня у будь-якому садовому центрi або магазинi будiвельних матерiалiв.

Додайте сільськогосподарське вапно, щоб підняти pH-рiвень вашого ґрунту. Додайте сірку або сульфат алюмінію, щоб знизити pH-рiвень.

Метод 2: Правильна посадка і догляд за огірками

Огірки краще садити безпосередньо у ґрунт, а не починати їх у приміщенні. Таким чином, вони отримають швидший старт. Саджайте насіння огірків, коли температура ґрунту досягне 70 градусів або вище. Оптимальна температура ґрунту для проростання насіння огірків — це 85 градусів.

Саджайте насіння на глибину близько 2 сантиметрів і залишайте між ними 30-60 сантиметрів простору. Якщо ви хочете вирощувати огірки вертикально, то поставте опору у вигляді палиць або тичок і прикріплюйте до них рослини. Якщо ж у вас немає можливості ставити опору, то обирайте кущовий сорт огірків, який не потребує підпорядкування і має компактний зовнішній вигляд.

Поливайте огірки регулярно і рясно, особливо у спекотний період. Огірки складаються на 95% з води і потребують багато вологи для свого розвитку і формування плодів. Намагайтеся поливати огірки рано вранці або пізно ввечері, щоб уникнути випаровування води і опіків листя.

Коли ваші огірки почнуть цвісти, підживлюйте їх щотижня добривом з високим вмістом калію, наприклад, рідким томатним добривом. Калій сприяє формуванню і розвитку плодів і збільшує їх смакові якості.

Переконайтеся, що є запилення. Кожна рослина огірка має як чоловічі, так і жіночі квіти, і без запилення між ними не буде плодів. Не обприскуйте цвітучих огірків пестицидами; дозвольте бджолам запилювати їх. У крайньому разі ви можете ручно запилити свої рослини, переносячи пилок з чоловічих (одиничних) квіток до жіночих (з квіткою) за допомогою ватного тампона.

Збирайте огірки в міру їх готовності. Не дозволяйте огіркам перерости і ставати жовтими або дерев’янистими. Це призведе до зменшення продуктивності і якості плодів. Збирати огірки слід обережно, не тягнучи за них і не пошкоджуючи листя. Використовуйте ножиці або садовий ножик для обривання стебла над плодом.

Також до огірків можна додати розчин, який приготуєте власноруч, аби овочі росли швидше. Крім того, досвідчені городники знають простий трюк для того, аби огірки не хворіли. Для цього треба правильно підготувати ґрунт.