Як поливати полуницю після збору врожаю та якою водою не можна цього робити

Читать на русском
Автор
2857
Полуниця любить вологу, але вона ж може її згубити
Полуниця любить вологу, але вона ж може її згубити. Фото Телеграф

Правильний полив полуниці забезпечить гарний врожай

Полуниця — любить тепло, світло та вологу. Але не всі садівники знають, як правильно поливати полуницю, щоб отримати щедрий врожай без хвороб та шкідників. А ця ягода примхлива до правильного поливу, як і перець.

Полив полуниці навесні

Навесні полуниця потребує достатнього поливу, щоб прокинутися після зимового спокою та почати формувати квітки та зав’язь, пише "Аптека садівника". Поливати полуницю навесні потрібно насамперед теплою, нагрітою за день водою. Не колодязною й не зі свердловини, бо холод на нагріті за день коренях подіє як шок, від чого рослина може не оговтатись або стати вразливою до кореневих гнилей. Пам’ятайте, кореня полуниці перебувають близько до поверхні, і якщо не замульчувати грядки, ґрунт посохне дуже швидко. Вистачить одного сонячного тижня без дощу й поливу, щоб ґрунт став як порох або ще гірше – порепався кіркою. У тріщинах, які утворюються в ґрунті, як у заручниках опиняються корені полуниці – вони можуть порватись, наслідком чого буде брак поживних речовин у листку та ягодах. Тому полив полуниці має бути достатнім, щоб ґрунт промочився на глибину 25–30 см. Мінімальна норма регулярного поливу полуниці – 10-літрове відро на 1 кв. м.

Полив полуниці під час цвітіння та зав’язування ягід

Під час цвітіння та зав’язування ягід полуниця потребує найбільше вологи, адже в цей період вона витрачає багато енергії на формування плодів. Якщо під час цвітіння полуниця страждатиме на спрагу (а травень останнім часом часто без опадів), то імунітет кущиків погіршиться, і під час достигання на плодах може з’явитися навіть сіра гниль чи інші грибкові хвороби. Більше про хвороби полуниці читайте у цій статті. З появою ягід важливо акуратно поливати полуницю, не потрапляючи на плоди під час поливу, щоб не активізувати спори грибків і не спровокувати гниль плодів. Намагайтесь лити прямо під коренем. У спеку й посуху полуницю поливають щодня – по 5–7 л на 1 м. кв. Найбільше полуниця потребує поливу перед цвітінням і зав’язуванням ягід – у травні. Полив полуниці навесні особливий – у цей період на 1 кв. м виливають 3 відра води. Під час цвітіння добре зробити дощування полуничних грядок з шлангом чи лейки.

Полив полуниці після збору урожаю

Поливати полуницю після збору урожаю також необхідно, але не так часто, як у першому періоді. Полив обмежують, залишаючи приблизно два поливи на місяць. Це допоможе рослинам відновити сили та зробити запаси на зимовий період. Також для гарного врожаю потрібно подумати й над підживленням рослин.

Нагадаємо, що коли гілки вашої малини сохнуть, то варто вжити заходів. Зокрема перевірити чи кущам вистачає вологи та корисних елементів в ґрунті. Також правильний полив зможе вберегти ваші томати від вершинної гнилі.