Рідкісні та таємничі: які українські прізвища пов’язані зі слов’янськими божествами

Читать на русском
Автор
604
Українці Новина оновлена 30 квітня 2024, 14:42
Українці. Фото freepik.com

Можливо, ваше прізвище саме таке

Українські прізвища містять інформацію про далекого предка. Наприклад, деякі говорять про те, що перший носій родового імені відрізнявся велелюбністю, інші ж вказують на те, що прізвище пов’язане зі слов’янськими божествами.

У сучасній Україні є прізвища, які як прізвиська виникли ще до хрещення Київської Русі. Про родові імена, що походять від язичницьких богів, розповіла етнолог, філософ та релігієзнавець Галина Лозко у книзі "Рідні імена. Слов’янський іменослів".

Варто зазначити, що ці прізвища в наші дні досить рідкісні, але все ж таки існують. Родові імена деяких наших сучасників сягають корінням у дохристиянські часи Київської Русі.

Найпоширеніше з них — Дідух, згідно із сайтом "Рідні" її носять 4588 осіб. Більшість носіїв мешкає у Києві, Львові, Костопільському районі Рівненської області та Снятинському районі Івано-Франківської області. Прізвище Дідух займає 817 місце за поширеністю. Дідух — це давньослов’янський дідівський Дух, що символізує зв’язок поколінь.

Прізвище Перун налічує 1178 носіїв. Бог Перун – один із головних давньоруських богів. Це бог-громовержець, який оберігає світ від зла. Він завжди стояв на боці світла та справедливості та надавав підтримку тим, хто бореться за праву справу.

Прізвище Велес носять лише 9 українців. Велес — божество в давньоруському язичницькому пантеоні, "скотій бог". Згідно з теорією основного міфу — одне з центральних божеств у слов’янській міфології, змієподібний бог, який живе на землі.

Інші українські родові імена, пов’язані зі слов’янськими божествами:

  • Дажбогович
  • Волос
  • Леляк
  • Русаль
  • Ворожко
  • Керечун
  • Чортулинець
  • Віщун

Раніше "Телеграф" розповідав, які прізвища можуть говорити про те, що предки були пов’язані із магією. Вони вказують на належність родоначальника до ворожіння чи знахарства.