Ніколи так не робіть: в чому причина цвілі у квітах та розсаді

Читать на русском
Автор
Не дайте цвілі зіпсувати врожай
Не дайте цвілі зіпсувати врожай. Фото ukr.media

Перемогти небажану гостю можна народними методами та хімікатами

Виростити гарну та якісну розсаду може бути не просто — її потрібно регулярно підживлювати та правильно доглядати. Якщо припуститися помилки — може виникнути проблема.

Однією з таких є цвіль. Вона виникає коли рослини надмірно поливають і при цьому не зроблений правильний дренаж. Через це у контейнері накопичується волога та утворюється пліснява. Ще одними причинами можуть бути спори плісняви в грунті чи на контейнерах, якщо їх добре не помити.

Запобігти цьому можна слідкуючи, що грунт вологий, а не мокрий, також відповідним чином варто дренувати контейнери. Корисним буде і потурбуватися про циркуляцію повітря — потрібна якісна вентиляція.

Що робити з пліснявою на квітах та розсаді

Якщо є проблема з надмірною вологістю та циркуляцією повітря, на допомогу може прийти осушувач. Якщо є час, можна превентивно перестати надмірно поливати. Агрохімія пропонує числені препарати, які перешкоджають появі плісняви — їх можна вносити в ґрунт перед посадкою. Прибрати цвіль також можна фунгіцидами, але з цими хімікатами потрібно працювати обережно.

З народних методів популярність мають розчин деревної золи та настій соснових голок. Цвіль акуратно знімають, верхній шар поливають розчином і засипають тонким шаром піску. Звісно, його потрібно почистити та продезінфікувати. Зробити це можна пропікши його в духовці.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як не пересушити рослини. В разі тривалої відсутності вдома їм можна організувати особливий полив.