Ці рослини погані сусіди: що не можна садити поряд, щоб не зіпсувати врожаю яблук

Читать на русском
Автор
Яблуня вимагає правильного догляду Новина оновлена 19 квітня 2024, 20:06
Яблуня вимагає правильного догляду. Фото Freepik

Щоб урожай яблук був хорошим, садівники повинні суворо дотримуватись правильного сусідства

Часто садівники скаржаться, що навіть при постійному поливанні та правильному догляді не вдається зібрати добрий урожай яблук або персиків. Але деякі з них не знають, що є таке поняття як алелопатія – негативне поєднання рослин на грядці.

На порталі "Насіння" розповіли, які плодові дерева в жодному разі не можна садити поряд з яблунею. Якщо порушити це правило, то постраждає не лише яблуня, а і її сусіди.

При виборі сусіда для яблуні важливо враховувати, що рослини, у яких спільні шкідники або однакові хвороби, не можуть повноцінно рости поряд. Крім того, деякі культури виділяють у ґрунт хімічні речовини, які або стимулюють зростання сусіда, або згубно на нього впливають. Також коріння однієї рослини може розростатися сильніше, ніж в іншої.

Щоб не зіпсувати врожай яблук, не варто садити поряд із деревом такі рослини:

  • Ялицю та інші хвойні рослини — вони сильно окислюють ґрунт. Якщо на місці ялиці чи іншої хвойної рослини хочеться посадити яблуню, то експерти радять почекати щонайменше 3 роки, поки ґрунт очиститься.
  • Персик. Обидві рослини не можуть повноцінно розвиватись. Персик, як і вишня, вбирає з ґрунту всі потрібні мікроелементи і яблуня в такому випадку сусідства не отримуватиме підживлення.
  • Картопля. Особливо не радять садити її поряд із молодими яблунями. Проблема така сама, як і у персика — картопля висмоктує з ґрунту багато поживних речовин. Якщо поряд з нею ростуть саджанці молодих чи карликових яблунь, то їм просто може не вистачити харчування, через що дерева болітимуть чи загинуть.
  • Черешні. Поряд з таким сусідом яблуні не вистачатиме вологи та корисних речовин. Як наслідок — урожаю буде мало і дерево погано розвиватиметься.
  • Калина. Це дерево бере з ґрунту багато вологи, і яблуня може страждати. Крім того, на калині часто поселяється попелиця, яка потім перекочує на яблуню.
  • Горобина. На цьому дереві поселяється горобина моль, гусениці якої люблять поласувати ще й плодами яблуні. Якщо садити ці два дерева разом, то врожай вийде червивим.
  • Ялівець. Ця рослина часто є причиною появи іржі в саду, яка може перебратися і на яблуню. Іржі вкрай складно позбутися.
  • Глід і бузок. Ці два чагарники притягують багатьох шкідників, які потім оселяються і на яблуні.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, чим потрібно підгодовувати помідори. Цей продукт допоможе збільшити врожай томатів утричі.