Без цього хорошого врожаю не чекайте: як правильно доглядати за полуницю навесні

Читать на русском
Автор
609
Без цього хорошого врожаю не чекайте: як правильно доглядати за полуницю навесні Новина оновлена 14 квітня 2024, 12:37

Полуницю не завжди потрібно поливати

Обробка полуниці навесні — дуже важливий етап у вирощуванні цієї ягоди. Від цього може залежати те, який урожай ви отримаєте.

"Телеграф" розповідає про те, як правильно доглядати полуницю весною. Ці процедури можна розділити на три етапи:

  1. Перший крок — прибрати всі рослинні залишки, які залишились після зими.
  2. Наступний крок — неглибоке розпушування грядок, щоб не пошкодити коріння. Полуницю потрібно підгорнути, видаляючи в процесі бур’яни. Якщо у тебе старі насадження, які ти не плануєш пересаджувати, обріж сухе і хворе листя.
  3. Здорові кущики полуниці обрізують обережно гострим інструментом, щоб не пошкодити молоді паростки та центр куща.

Далі йде весняне підживлення:

Підживлення полуниці навесні проводять у два етапи — під час перших зелених пагінців і в період появи бутонів. Навесні підживлення має бути мінімальним. Рослини, які отримали забагато підживлення можуть потім мати несмачні ягоди.

  1. Перше підживлення — азотне. Серед мінеральних добрив може підійти аміачна селітра чи карбамід – 1 ст. л на 10 л води на 10-20 кущиків, або 1 ст. л на кожен квадратний метр, якщо добриво не розводять водою, а посипають землю. З органічних добрив можна використати курячий послід чи коров’як: приблизно 1 кг речовини на 10 л води, настоювати 4 доби й розводити при поливі під корінь 1 до 5.
  2. Друге підживлення — в період появи бутонів. У цей період треба використовувати калійні добрива — 1 ч. л на 10 л води на 10-20 кущиків.
  3. Дуже корисний деревний попіл, який насипають прямо під кущик. Ще більше користі принесе метод обприскування, адже таке підживлення є ще й хорошою профілактикою проти шкідників. Треба настояти дві доби 1 кг попелу в 10 л води, процідити та щедро обприскати кожен кущик.

Як поливати полуницю навесні

Коли земля дуже сира та волога, полуницю можна не поливати, а якщо це не так, то діють такі правила:

  • зранку або ввечері;
  • поливати відстояною водою;
  • до того як полуниця зацвіте, краще поливати методом обприскування.

Раніше "Телеграф" розповідав, які овочі не можна садити поряд один з одним. Ми поділилися, що не можна садити на одну грядку, щоб не занапастити весь майбутній урожай.