Не втратити врожай через похолодання: чим та як утеплити рослини

Читать на русском
Автор
Весняні заморозки не рідкість в України
Весняні заморозки не рідкість в України

Іноді може допомогти регулярний полив

В Україні найближчими днями стане значно холодніше — місцями температура повітря спуститься до +2. Ранні сорти та вирощені з розсади види овочів вже можуть бути в ґрунті і потрібно потурбуватися, щоб вони не замерзли.

Найефективнішим і найнадійнішим методом вважається укриття, стверджує портал Gradinamax. Для того, аби зробити швидку теплицю, потрібна дуга та агроволокно. Дуга встановлюється над рослинами, а агроволокно вкладають зверху. Краї агроволокна слід притиснути до землі важким предметом, наприклад, товстою дошкою або цеглою, щоб укриття не зірвало вітром.

Можна обійтися і підручними засобами — встроміть кілки висотою на 10-15 см більші за листя рослин і покладіть на них все, що можна використовувати, наприклад, старі простирадла, ганчірки, штори або килимки. Якщо очікуються морози, можна намочити верхній шар покриття — це створить льодяну кірку. Вона дозволить підтримувати всередині температуру на 1,5-2°C вище температури навколишнього середовища.

Звичайний полив також може допомогти врятувати врожай, але тільки якщо температура знизиться не більше ніж до -2°C. Вода починає випаровуватися, утворюючи навколо рослин невеликий туман, який гальмує перепади температури.

Раніше "Телеграф" розповідав, що деякі рослини можна не висаджувати якомога раніше. Вони добре себе почувають, коли їх садять на початку червня.