Ви - нащадок корінних українців, якщо прізвище звучить так: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
12516
Такі прізвища мають характерні суфікси Новина оновлена 19 квітня 2024, 12:16
Такі прізвища мають характерні суфікси. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Вирізнити їх з-поміж інших легко

Українські прізвища мають багату історію походження, проте серед них зустрічаються чимало родових імен, які отримували саме корінні мешканці України. Їх можна легко вирізнити з-поміж інших за кінцевим суфіксом.

Про це розповів академік Академії наук вищої освіти України Петро Масляк. Один з найперших суфіксів, який вказує на корінне походження прізвища, — суфікс "-енко".

Наприклад, Бондаренко, Коваленко, Шевченко чи Ткаченко. Проте зазначається, що на території сучасної України немає суттєвого переважання саме таких родових імен.

Другим за популярність є кінцевий суфікс "-ук": Дмитрук, Марчук, Кравчук. Носії таких прізвищ проживають по всій території сучасної України, хоча найбільше їх на Волині.

І третім закінчення, яке зустрічається найчастіше та вказує на корінне походження, є три форми — "-цький", "-ський" та "-зький". Є дослідники, які переконані, що такі прізвища повʼязані з Польщею. Проте насправді ці родові імена характерні для слов'янських народів і українців зокрема.

Часто це закінчення додавали до географічної назви місця народження людини і отримували такі прізвища, як Миргородський, Хорольський, Шпольський, Ніжинський чи Уманський.

Раніше "Телеграф" писав, що зробив добірку прізвищ, які вказують на те, що ваші предки були чужинцями на українських землях у XVI ст.