Без цього насіння може не зійти: що потрібно зробити з ним перед посівом

Читать на русском
Автор
2890
Стратифікація насіння – важливий етап Новина оновлена 14 квітня 2024, 17:10
Стратифікація насіння – важливий етап

Використовуйте два різні методи, щоб забезпечити рясний урожай

Багато городників радять замочувати насіння заздалегідь, щоб підвищити ймовірність сходу. Ще один важливий етап – стратифікація, яку необхідно виконати перед сівбою. Інформація необхідність стратифікації насіння часто зустрічається на упаковках.

Про це експерти пишуть у блозі "Сімейний Сад". Розповідаємо, що таке стратифікація насіння, навіщо вона потрібна та як її провести.

Що таке стратифікація

Стратифікація — це створення зимових умов, які допомагають насінню перейти зі стану спокою в активне зростання. Стратифікація є процесом підготовки насіння до проростання.

Без стратифікації насіння може не проростити, особливо у разі різких змін температури та вологості, характерних для середніх та північних регіонів країни. Існують два способи стратифікації насіння в домашніх умовах. Перший — природна стратифікація, коли насіння посівається на зиму або в ранньому весняному періоді. Однак цей підхід не завжди підходить для всіх видів рослин.

Другий варіант – сортування насіння в холодильнику. Для цього слід посадити насіння у вологий ґрунт і помістити його на нижню полицю холодильника, дотримуючись термінів підготовки, зазначених на упаковці. Можлива альтернатива — помістити контейнери з насінням у підвал із температурою близько 4 градусів (з плюсом). Потрібно регулярно перевіряти вологість насіння та ґрунту, а також забезпечувати доступ повітря, щоб уникнути ризику появи плісняви.

Раніше ми писали, у чому замочити насіння моркви. Використовуйте "бабусин" метод, який забезпечить 100% сходів.