Кінець "літа" посеред квітня: після аномально високих температур в Україну прийде холод зі Скандинавії

Читать на русском
Автор
18005
pexels.com Новина оновлена 10 квітня 2024, 11:12

Атмосферні фронти принесуть в Україну дощі та грози

Як і прогнозував "Телеграф", перша декада квітня порадувала українців аномально теплою сонячною погодою практично по всій країні. Температурний фон у багатьох регіонах відповідає літнім показникам, досягаючи вдень позначок +23…+28°С. Однак аномально високі температури у поєднанні з низькою вологістю повітря та дефіцитом опадів призвели до різкого зростання пожежної небезпеки на відкритій місцевості та в лісових масивах.

Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич і зазначив, що у південних та східних регіонах відзначається ґрунтова посуха, що негативно може позначитися на деяких сільськогосподарських культурах.

За його прогнозом, друга декада квітня теж почнеться з теплої, місцями спекотної погоди, без істотних опадів завдяки впливу області високого тиску, яка пошириться на більшу частину Європи. Переважатимуть західні та південно-західні вітри.

З 13 по 16 квітня синоптична ситуація поступово змінюватиметься. Атмосферний тиск над регіоном почне знижуватися, водночас активізуються атмосферні фронти, які принесуть дощі переважно у західні та північні області України.

З 17 по 20 квітня переважатиме більш прохолодна та нестійка погода порівняно з першою половиною місяця. По всій Україні пройдуть дощі різної інтенсивності, подекуди у супроводі гроз.

Найтепліші дні очікуються 11 та 12 квітня. Вдень температура повітря в більшості областей, крім заходу та півночі, досягне +23…+28°С. У нічний час мінімальна температура коливатиметься в межах +7…+12°С. У північних та західних областях України вдень температура становитиме +17…+22°С, вночі +5…+10°С.

У період з 13 по 15 квітня, завдяки південно-західним повітряним потокам температурне тло залишиться вищим за норму: днем +20…+26°С, вночі +6…+12°С.

З 16 по 20 квітня надходження свіжої повітряної маси зі Скандинавії призведе до відчутного зниження температури на всій території України. Вдень очікується +9…+15°С, вночі +2…+8°С. У східних та південних областях нічна температура становитиме +5…+10°С, денна +15…+20°С. У західній та північній частині з 17 квітня в нічний час можливі заморозки на поверхні ґрунту та місцями у повітрі до -3°С.

Таким чином, протягом другої декади квітня температурне тло поступово знизиться, кількість опадів побільшає. В окремі дні також спостерігатиметься посилення вітру місцями до 15–20 м/с та окремі грози.

карта погоди

На карті показано розподіл аномалій температури повітря в Європі за період з 15 по 20 квітня. Добре помітно, що поступово прохолодне повітря з Північної Європи проникне в південніші широти та частково торкнеться території України. При цьому аномально тепла повітряна маса зміститься на схід.