Як визначити, чи корінний ви українець: прізвище допоможе

Читать на русском
Автор
3305
Походження українських прізвищ Новина оновлена 03 квітня 2024, 10:15
Походження українських прізвищ. Фото фото з відкритих джерел

На українське коріння вкаже закінчення родового імені

Прізвище стало невід’ємною частиною життя людини. Вона дає уявлення про його походження, сімейну приналежність та історичну спадщину. Воно може розповісти про походження людини, її соціальний статус, рід занять і не тільки.

Споконвічно українські прізвища мають деякі особливості. Наприклад, характерні закінчення, які допомагають виділити їх з-поміж інших, пише Сурма.

Закінчення -єнко

Це закінчення походить від стародавнього слова "дитина" і вказує на походження певної особи. Наприклад, "Петренко" – син Петра, "Іваненко" – син Івана. Це закінчення вважається найхарактернішим для корінних українців. Однак у жодній області країни прізвища на -енко не переважають.

Питома вага носіїв цих родових імен коливається від 30% у Чернігівській області та до 4% у Львівській. А по всій Україні прізвища із закінченням -енко становлять не більше 15%.

Закінчення –ук

На другому місці в рейтингу найпопулярніших закінчень на прізвища корінних українців знаходиться закінчення -ук. ( Наприклад, Дмитрук)

Закінчення -ський, -зький, -цький

Прізвища, що закінчуються на -ський, -зький, -цький, займають третій рядок по поширенню. Деякі вчені кажуть, що ці закінчення говорять про польське походження. Але це зовсім так. Прізвища із закінченнями -ський, -зький, -цький притаманні багатьом слов’янським народам. Вони вказують на місце походження першого носія. Наприклад, якщо перша частина прізвища нагадує назву польського населеного пункту, то, ймовірно, вона має польське походження, якщо українське – то українське. На кшталт "Уманський" (Умань), "Миргородський" (Миргород) тощо.

Іменники

Так звані іменники прізвища поширені також по всій території України. Деякі з них переважають у Закарпатській області. Це такі родові імена, які походять від звичайних слів, наприклад: "Дуб", "Колода", "Осіна", "Куниця", "Стріха" тощо.

Раніше "Телеграф" писав, що у списку різних українських прізвищ є ті, що вказують на польське коріння. Вони виникли на території України, яка входила до складу Речі Посполитої та мають певні закінчення.