Не навчання, а страждання: які дивні заборони були для радянських школярів

Читать на русском
Автор
5844
Високі стандарти та сувора дисципліна панували у школах СРСР
Високі стандарти та сувора дисципліна панували у школах СРСР. Фото Колаж "Телеграфа"

Дітей до обмежень та важкого життя готували змалечку

Освіта у СРСР має багато особливостей, які важко зрозуміти сучасній молоді, наприклад, пропуск четвертого класу. Проте ще більш незвичайними є дивні та суворі заборони для школярів.

Порушувати їх не можна було, бо викладачі неодмінно викликали батьків до школи. А в деяких випадках могли навіть відрахувати з навчального закладу, повідомляє портал "Новини.LIVE". Розглянемо найбільш абсурдні заборони для школярів у Радянському Союзі.

Не можна було носити міні

Це одна з найабсурдніших заборон. Справа не лише у самому обмеженні, а й у способі контролю.

Біля входу у школу перед уроками вчителі "караулили" дівчат та міряли їхні спідниці лінійкою. Відстань від краю спідниці до коліна мала бути не більшою за 10 см. Якщо школярка одягнула міні, то її могли відправити додому переодягнутись.

У СРСР забороняли носити джинси та кросівки

Дітям з малих років промивали мозок про "зло з Заходу". І його уособленням були у тому числі джинси та кросівки. Носити їх у школу не можна було. Якщо ж школяр одягав джинси, то його відправляли додому.

Макіяж та прикраси були заборонені для школярок у СРСР

Учні шкіл мало того, що ходили в однаковій формі, так ще й не могли проявляти себе за допомогою аксесуарів та макіяжу. Якщо дівчинка нафарбованою приходила на уроки, то її відправляли вмиватись. Звісно, про інцидент повідомляли батьків. Забороняли також фарбувати нігті лаком.

Прикраси також змушували знімати, бо вони були символом багатства і достатку. А у СРСР всі були нібито рівні.

Лише згодом, під час "перебудови", школяркам дозволили одягати прикраси, але не всі. Дівчатка могли носити лише маленькі сережки-гвоздики.

Радянські школярі писали чорнилом

Кулькова ручка була довгий час під забороною. Причини обмеження були абсурдні. Наприклад, що дитина не зможе навчитись гарно писати й вже за кілька років її почерк зіпсується.

Говорили й про шкідливі речовини у складі кулькової ручки. Ніби під час користування виділяються якісь випари. Звісно, це неправда.

Хлопцям забороняли носити довге волосся

До зачісок школярів у радянських школах також були уважними. Хлопцям не можна було носити довге волосся. Мода на такі зачіски почала з’являтись у 70-х роках.

Мода носити хлопцям довге волосся теж прийшла у СРСР з "нєнависного Заходу". Тому цією забороною ніби хотіли вберегти молодь від впливу чужої культури.

Зазначимо, що дівчатам було не легше. Їм забороняли вільно носити волосся та робити святкові зачіски. Вони могли лише вкладати волосся у косу чи робити пучок. При цьому зачіска мала бути ідеально акуратною.

Раніше "Телеграф" повідомляв, навіщо дітей змушували спати на морозі. Так у Радянському Союзі робили часто. Навіть дуже маленьких дітей вкладали спати на вулиці.