В роду були працьовиті господарники, якщо ваше прізвище звучить так: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
545
Деякі прізвища можна зустріти у реєстрах війська Запорозького Новина оновлена 01 квітня 2024, 15:03
Деякі прізвища можна зустріти у реєстрах війська Запорозького. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Основна маса українського народу в минулому — це селяни-хлібороби

Українське прізвище це спадкове родове ім'я, що вказує на те, що людина належить до одного роду, який веде початок від одного спільного предка. Серед різноманіття українських прізвищ є такі, що давалися нашим предкам залежно від роду діяльності, наприклад, якщо ті займалися сільським господарством.

Про це у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" пише мовознавець Юліан Редько. Зазначається, що на появу прізвища могла вплинути як загальна назва такого господаря, так і окремий рід діяльності.

"Загальну назву людини, що проживала на селі, займаючись господарством, виражають в українській мові слова "кметь", "господар", "ґазда". Від цих слів утворилися відповідні прізвища", — пише Редько.

Прізвища Кметь та Кміть поширені здебільшого на заході України. При цьому, прізвище Кметь налічує 1272 носії, тоді як у прізвища Кміть вдвічі менше — 682 носії. Похідні від цих прізвищ — Кметик, Кметюк, Кміт, Кміта, Кмітюк та інші також утворилися від назви людини, що проживала на селі й займалася господарством.

Від старовинного слова "сподар", що означало "господар" походять прізвища Сподарик та Сподаренко.Перше нині налічує 514 носіїв, тоді як друге менш поширене — 122 носії. Крім того, зустрічається і незмінене прізвище Сподар 258 носіїв.

При цьому одна з перших згадок прізвища зафіксована у реєстрі війська Запорозького 1649 року, що був складений в часи Хмельниччини. Так, згідно з даними порталу "Рідні", у Богданенковій Келебердянській сотні (Канівський полк) був такий собі Степан Сподарик.

Прізвища Газда та Газдайко, Газдик здебільшого записані на заході країни. Назви були синонімами й означали селянина-хлібороба. Прізвище Газда налічує 362 носії, Газдайко лише 5, а Газдик — 265 носіїв.

Синонімом до слова "хлібороб" є слово "гречкосій". І перше і друге відбилося у прізвищах. Так, родове ім'я Хлібороб має, станом на сьогодні, 74 носії, а Гречкосій — 537.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, як зрозуміти по прізвищу з якого регіону України ваші предки. На походження вказують суфікси та закінчення.