Теплу чи холодну: яку воду краще наливати у чайник

Читать на русском
Автор
Електрочайник швидко нагріває воду
Електрочайник швидко нагріває воду. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Дізнайтеся, чи має сенс звертати увагу на температуру води, що заливається в чайник

На перший погляд здається трохи дивним наливати теплу воду в пристрій спеціально призначений для нагрівання води. Але деякі люди намагаються наливати в чайник уже теплу воду, щоб заощадити. Нібито для кип’ятіння теплої води приладу знадобиться менше часу, а отже менше електроенергії.

Раніше ми розповідали, чи справді коротка програма прання допомагає заощадити. Тепер, разом з Utopia, розповімо, чи варто заливати в чайник теплу воду задля економії.

Яку воду заливати в електрочайник

Дати спільну відповідь про те, який варіант є більш енергоємним і, отже, економічнішим, неможливо. Все залежить від випадку.

У більшості випадків холодна вода краща, оскільки все одно на нагрівання води в бойлері витрачається електроенергія. До того ж щоб з крана пішла гаряча вода, потрібно деякий час зливати її. Спущена з крана холодна вода буде витрачена й економії не вийде.

Якщо ви хочете знизити енергоспоживання, важливо заливати в чайник стільки води, скільки вип’єте за один раз. Кожна невикористана крапля призводить до додаткового споживання енергії, тому велика перевага чайника (ефективне нагрівання невеликої кількості води) швидко втрачається.

Також потрібно врахувати, що накип значно знижує енергоефективність пристрою. Ось чому подвійно бажано регулярно очищати чайник від накипу.

Є сенс заливати в чайник теплу воду, якщо є спосіб попередньо нагріти її без додаткових зусиль та витрат. Наприклад, у будинку встановлені сонячні батареї. У цьому випадку насправді енергоефективніше використовувати теплу воду.

Раніше "Телеграф" розповідав про необхідність перевірити ущільнювачі на дверцятах холодильника. Від їх стану залежить робота приладу та рівень енергоспоживання.