Випробування війною: які ваші шанси на виживання у значних історичних конфліктах

Читать на русском
Автор
Статистика виживання на смертоносних полях битв Новина оновлена 28 березня 2024, 18:32
Статистика виживання на смертоносних полях битв. Фото Wikipedia

Реальні шанси вижити на полях найкривавіших битв в історії

Війна завжди була жорстоким викликом для людства. Протягом століть мільйони життів були принесені в жертву в ім'я територій, ідеологій та політичних амбіцій. Уявімо, що ми потрапили у часову машину і опинилися на полях битв деяких найбільших воєн в історії — які були б наші шанси на виживання?

Друга світова війна (1939-1945)

Один з наймасштабніших і найкривавіших конфліктів в історії людства. Приблизно 70 мільйонів людей загинули на фронтах та від бомбардувань міст. Шанси на виживання для звичайного солдата були дуже низькими. На Східному фронті, де точилися найзапекліші бої, рівень смертності серед радянських та німецьких військ сягав 50% і більше. Цивільне населення також зазнало колосальних втрат від голоду, хвороб та терору.

Перша світова війна (1914-1918)

Ця "Велика війна" стала першим глобальним конфліктом індустріальної епохи. Нові види зброї, такі як отруйні гази, кулемети та важка артилерія, спричинили безпрецедентні втрати. Загалом у Першій світовій загинуло близько 20 мільйонів людей. На Західному фронті шанс пересічного солдата вижити в окопах був близьким до 50 на 50. Ті, хто не загинув від снарядів, часто ставали жертвами хвороб, спричинених жахливими санітарними умовами.

Монгольські завоювання (XIII століття)

Під проводом Чингісхана та його нащадків монгольські орди за відносно короткий проміжок часу створили найбільшу за площею імперію в історії. Їхні завойовницькі походи супроводжувалися безжалісним винищенням цивільного населення міст, які чинили опір. Шанси на виживання в місті, яке монголи вирішили здобути штурмом, були близькими до нуля. Полонених часто брали в ясир або страчували після капітуляції.

Наполеонівські війни (1803-1815)

Армії Наполеона Бонапарта прокотилися хвилею завойовницьких кампаній по всій Європі, проте зазнали нищівної поразки в Росії у 1812 році. Хоча артилерія та вогнепальна зброя того часу були менш смертоносними, ніж у наступних війнах, стрімкі маневрені бої та погані умови для поранених різко знижували шанси на виживання. Під час Ватерлоо в 1815 році майже половина військ Наполеона була вбита чи поранена за один день.

Громадянська війна в США (1861-1865)

Цей кривавий конфлікт між Півднем та Північчю забрав життя понад 600 тисяч американців з обох боків. Поєднання застарілої тактики лінійних формувань з новітніми технологіями, такими як рушниці з обтічними кулями, спричинило жахливі втрати. Шанси вижити в одному з ключових боїв, таких як Геттісберг чи Колдгарбор, були менше як 50%. Поранені часто гинули від інфекцій або ж їхні кінцівки доводилося ампутувати в антисанітарних умовах польових госпіталів.

Підсумовуючи, війна завжди була жорстокою випробуванням для людського роду. Хоча сучасні конфлікти і технології теоретично зменшують ризики, загроза для цивільних та військових під час активних бойових дій залишається вкрай високою. Сподіваймося, що людство зможе уникнути жахливих випробувань війною в майбутньому.

Також "Телеграф" писав про те, чому гладіатори — не герої, а жертви: 10 жахливих таємниць римських боїв. Окрім цього, вас може зацікавити, що насправді відбувалося за дверима гарему: інтриги, розкіш та життя за ґратами.