Додайте повітря: 5 правил вентиляції вдома навесні

Читать на русском
Автор
Відкрите вікно дозволить впустити свіже повітря
Відкрите вікно дозволить впустити свіже повітря. Фото Ілюстративне фото

Не тільки провітрювати потрібно регулярно — уваги вимагають і витяжки

Настала весна, а це означає, що зараз час проінспектувати вентиляцію вашого житла. Належна вентиляція має важливе значення для підтримки хорошої якості повітря в приміщенні та зниження ризику розвитку цвілі.

"Телеграф" зібрав 5 порад, як проводити вентилювання квартири чи будинку. Обов'язковою його складовою є правильне провітрювання. Воно усуває побутові забруднювачі та запахи, виводить вуглекислий газ від дихання та горіння та підвищує рівень кисню.

Щоб як слід провітрити будинок, достатньо 15 хвилин

Відкритого вікна на 15 хвилин достатньо навесні — при цьому способі охолоджуватиметься тільки повітря в приміщенні. Лишати вікно на провітрюванні привідкритим цілий день неефективно — в кімнаті може стати занадто холодно.

Провітрювати бажано до 10 ранку або після 9 вечора

Зовнішнє повітря менш забруднене до 10 ранку або після 9 вечора.

Використовуйте перехресне провітрювання

Потрібно відкрити всі вікна та двері. Це дозволить свіжому повітрю циркулювати у вашому домі, вимиваючи скупчене повітря та покращуючи якість повітря в приміщенні, включаючи санвузли. Ви також можете створити перехресний протяг, відкривши вікна на протилежних сторонах — це допоможе ефективніше провітрити.

Очистіть вентиляцію

Навесні варто очистити витяжні вентилятори, повітропроводи та вентиляційні шахти. Видаліть накопичений пил, бруд або сміття, щоб забезпечити оптимальний потік повітря та запобігти можливим засміченням. Витяжка на кухні та у ванній потребує особливої уваги.

Провірте повітряні фільтри та кондиціонери

Якщо у вас встановлене додаткове обладнання для чистки або заміни повітря, варто перевірити та замінити в разі потреби повітряні фільтри. З приходом весни збільшується кількість пилку, тому очистка — необхідна процедура.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно прати та сушити рушники, аби вони були м'якими. Ці способи доступні кожному, також є кілька хитрощів.