Чи можна в українській мові вживати слово "мужчина": неочікувана відповідь

Читать на русском
Автор
Мужчина, за словником, те й саме, що чоловік Новина оновлена 27 березня 2024, 13:16
Мужчина, за словником, те й саме, що чоловік. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Словник дає чітке визначення

Називаючи особу чоловічої статі, в українській мові часто використовують саме слово "чоловік". Проте ще можна вживати "мужчина".

Хоч воно і є розмовним, проте все одно визначається словником як те, яке підходить для визначення особи чоловічої статі. Про це розповів Олександр Авраменко.

Він зауважив, що слово "мужчина", за словником, — те й саме, що чоловік. У той час, як чоловік — особа чоловічої статі. А те, що слово розмовне та маловживане не робить його не правильним.

Маловживані слова часто зустрічаються у літературі, адже автори прагнуть наблизити діалоги героїв до реальності та зробити їх живими. Наприклад, "мужчина" зустрічається у Михайла Коцюбинського, який писав: "Тепер він помітив жінку серед купи мужчин".

У побутовому ж мовлені цим словом можна досягти більшого лексичного розмаїття. Проте в офіційному стилі все ж таки краще використовувати слово "чоловік".

Зауважимо, що плутаниця у словах, які схожі на суржик чи кальку, виникає не рідко. Так "Телеграф" розповідав, як правильно називати бабусю в українській мова та чи допустимо використовувати слово "бабушка".