А ви знаєте, що в українській мові називають "луною"? Відповідь вас здивує

Читать на русском
Автор
16805
Про це слово розповідають ще в молодшій школі, проте його часто забувають до дорослого віку
Про це слово розповідають ще в молодшій школі, проте його часто забувають до дорослого віку. Фото Колаж "Телеграфу"

Одна з поширених помилок тепер залишиться у минулому

Щоб мова була гарною та чистою, потрібно не лише позбавлятись від росіянізмів, а й правильно вживати українські слова. Одним з найбільш підступних є "луна".

Вживання цього слова для позначення Місяця, який російською і називають "Луною", є неправильним. Про це у своєму блозі розповіла мовознавиця, репетиторка української мови для дорослих Вікторія Панченко.

Вона нагадала, що на небі Місяць, а не "Луна". Тому це слово вживати для позначення супутника Землі категорично не можна.

В українській мові "луною" називають відлуння чи відгомін. Це акустичне явище, при якому звук відбивається від поверхні та повертається до джерела. Цей відгомін часто можна почути у печерах. Зазначимо, що в російській мові його називають "эхо".

Раніше "Телеграф" повідомляв, як правильно називати бабусю, не використовуючи росіянізм "бабушка". В українській мові є три милозвучних та автентичних відповідники.

Також вас може зацікавити, чому не варто говорити "однофамілєц". Цю кальку з російської краще замінити українським відповідником, який назвав відомий мовознавець Олександр Авраменко. Запам’ятати його буде дуже легко.

Ще вам може бути цікаво, як сказати словосполучення "нічого собі", не зробивши помилок. У такому вигляді це лише калька, проте є більш милозвучні та правильні варіанти.