Як правильно називати "бабушку" українською: є три варіанти

Читать на русском
Автор
26607
Бабуся Новина оновлена 22 березня 2024, 14:32
Бабуся. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Ще є і декілька синонімів

Зараз багато українців перейшли на спілкування державною мовою і в побуті, і на роботі, проте суржик інколи трапляється. Так, навіть у найпростіших словах можна заплутатись, тому і не виняток використання слова "бабушка".

Багато мовців, а особливо тих, що перейшли на українську недавно, можуть і не знати про цей русизм. Згідно з даними словника "Анти суржика" існує три відповідники до російського "бабушка".

Часто від досвідчених мовців можна почути "бабуся", адже це найпоширеніший варіант. Окрім нього, існує ще два слова — "бабця" та "бабуня".

Тобто називаючи свою бабусю "бабушкою", ви робите помилку, використовуючи кальку з російської. Краще використовувати українські відвідники, які мають навіть більш пестливі форми та кращу милозвучність.

Також є ще варіант "баба", він найстаріший з усіх, і його часто можна побачити в українській літературі. Проте він не так часто вживається у побуті.

Якщо ж цей варіант вам здається не таким пестливим та лагідним, то існує ще кілька синонімів: бабка, бабунця, бабуня, бабусенька, бабусечка, бабця.

Раніше "Телеграф" писав, як українською правильно сказати "однофамилец".