Урожай буде на заздрість: що потрібно зробити перед посадкою насіння моркви у ґрунт

Читать на русском
Автор
Моркви буде багато, якщо обробити насіння перед посадкою Новина оновлена 27 березня 2024, 10:30
Моркви буде багато, якщо обробити насіння перед посадкою. Фото Freepik

Основою успішного врожаю є якість ґрунту

З настанням весни агрономи та дачники активно готуються до посіву нових культур, надаючи особливої уваги підвищенню врожайності. Є кілька методів, за допомогою яких можна досягти щедрого врожаю моркви вже з моменту її посадки.

Три етапи включають підготовку грунту, насіння моркви і вибір місця на грядці. Про це пише ukr.media.

Як підготувати ґрунт

Морква віддає перевагу не кислим і не важким грунтам. Перед висаджуванням потрібно обробити грядку золою або дерев’яним попелом. Для цього достатньо розподілити одну склянку дерев’яного попелу на кожен квадратний метр ґрунту перед перекопуванням. Це дозволить збагатити ґрунт калієм та фосфором, а також допоможе у запобіганні розвитку грибкових захворювань.

Підготовка насіння

Перед посадкою насіння моркви можна попередньо обробити. Для цього занурте їх у 3% розчин перекису на 5 хвилин, потім ретельно промийте водою та злегка обсушіть. Цей метод сприяє швидкому проростанню насіння.

Також можна перед посівом змішати насіння моркви з піском. Це дозволить зробити посіви більш розрідженими, що спростить догляд за рослинами та сприятиме більш пухкому грунту.

Як вибрати місце для посадки на грядці

Сівообіг грає важливу роль у забезпеченні врожаю, тому не рекомендується висаджувати моркву на тому самому ділянці кілька років поспіль. Так можна уникнути проблем із захворюваннями та шкідниками.

Морква найкраще росте після інших культур із сімейства гарбузових, таких як огірки чи кабачки. Крім того, для найкращого зростання слід вибирати сонячні місця, оскільки морква не так добре процвітає у тіньових умовах.

Для захисту моркви від шкідників корисно садити її поряд із цибулею. Морквяна муха уникає цибулі, тоді як цибульна муха не проникає на морквяні грядки, що створює взаємовигідне сусідство та забезпечує захист культури від шкідливих комах.

Раніше ми писали, коли треба садити моркву навесні. Температурні умови є дуже важливими для майбутнього врожаю.