У Союзі з літаків розкидали сонечок: для чого це робили

Читать на русском
Автор
7310
Сонечка знищують попелиці
Сонечка знищують попелиці. Фото Колаж

Ідея тільки на перший погляд здається дивною

У СРСР робили чимало дивних речей, наприклад, скидали з літаків сонечок. За всієї незвичайності витівки, вона мала практичний зміст — боротьба зі шкідниками сільськогосподарських культур.

"Телеграф" розповідає, у чому полягала ідея та як її втілювали. Шкідники, зокрема попелиця, завдавали чимало неприємностей аграріям. Комусь спала на думку ідея боротися з нею за допомогою сонечок, скидаючи "десант" над полями з літаків.

Сонечко — хижак, який харчується шкідливими комахами. Масово потрапляючи на поля, вони значно скорочували популяцію шкідників, забезпечуючи природний біологічний контроль. Личинка семиточкового сонечка і доросла особина, що розвинулася з неї, здатні знищити до семи тисяч попелиць. Це давало можливість скоротити необхідність застосування хімічних пестицидів. Внесення сонечок на поля — екологічно безпечний метод боротьби зі шкідниками.

Скидання сонечок з літаків у Союзі було масштабним і проводилося практично по всій країні. Пізньої осені велися спостереження за пригор’ями – улюбленими територіями зимівлі сонечок. Масові скупчення жучків, що засипали під мохом і листям, відзначалися, а в зимові місяці їх збирали і розміщували в холодних складах з хорошою вентиляцією.

Весною їх скидали на поля з літаків. Комахи поширювалися на посіви та розпочинали свою роботу — знищення шкідників. Експеримент виявився досить вдалим.

Раніше "Телеграф" розповідав про дивні та навіть страшні радянські традиції. Деякі збереглися досі.