Моторошні та дивні радянські традиції: деякі збереглися досі

Читать на русском
Автор
13573
Радянський Союз Новина оновлена 21 березня 2024, 12:34
Радянський Союз. Фото uain.press

Стосуються похорону, весіль і не тільки

У СРСР було чимало диких для сучасної людини звичок. Крім того, радянські люди дотримувалися дивних звичаїв, деякі з них виглядають моторошно.

"Телеграф" розповідає, що було звичною справою у Союзі, а в наші дні виглядає щонайменше незрозуміло. Щобільше, може спричинити вкрай неприємні відчуття.

Фотографії з похорону

Як виникла в СРСР ця дивна традиція, невідомо, але тоді було заведено робити групові фото біля труни померлого. Родичі та друзі, включаючи дітей, яких часто лякалися небіжчика, вишиковувалися поруч із труною і робили спільний знімок.

Похоронні оркестри

Інша дика традиція щодо поховання — супроводжувати похоронну процесію оркестром і виконувати на похороні спеціальну тематичну музику. Ця традиція збереглася як гнітючі спогади у багатьох, хто тоді був дитиною. Багато дітей боялися виходити гуляти в такі дні. Крім жахливої музики після похорону на шляху процесії залишалися квіти та ялинові гілки й серед дітей ходила "страшилка", що на них не можна наступати.

Покладання квітів у день весілля

У Союзі було багато весіль, вони були в моді, самотня людина вважалася неповноцінним членом суспільства. У молодят був дуже дивний звичай: їздити популярними місцями свого міста і покладати квіти до різних пам’ятників і "вічного вогню". Це робилося будь-якої пори року та за будь-якої погоди. У пострадянських країнах ця традиція існує до сьогодні, але вже не настільки поширена.

Товариський суд

Один із найдикіших звичаїв Союзу — так званий "товариський суд". Бешкетників, хуліганів, невірних чоловіків і так далі викликали на збори і там всіляко таврували та "ганьбили". "Винний" мав смиренно зносити осуд громадськості та виправдовуватися. Щобільше, якщо товариський суд вирішував, що він недостатньо покаявся, писалося звернення до керівництва "злочинця", яке могло винести догану, понизити її на посаді або навіть звільнити.

Раніше "Телеграф" розповідав про чотири забобони родом із СРСР. Деякі вірять у них досі.