Що їсти у Великий піст: що каже церква і кому можна не дотримуватись

Читать на русском
Автор
650
Особливості Великого посту перед Великоднем
Особливості Великого посту перед Великоднем. Фото korrespondent.net

Є винятки, коли можна не дотримуватись посту

Днями у українських вірян почався Великий піст. Він триватиме сім тижнів і закінчиться Великоднем. До речі, ми ділились цікавим рецептом пасок. Розповідаємо, що можна і не можна їсти.

Для мирян діють базові правила посту, для ченців — строгіші. І є одне загальне правило для Великого посту: не можна споживати не лише м’ясо, а й їжу тваринного походження, тобто рибу, яйця та молочні продукти. Про це розповіли на порталі Євгена Клопотенка.

Особливості строгого посту

У понеділок, середу та пʼятницю ченці практикують сухоїдіння. Дозволяється вживати лише фрукти, овочі, воду та узвар

У вівторок і четвер можна їсти гарячу їжу. Але не можна додавати в неї олію.

Субота та неділя – найменш строгі дні. Можна їсти гарячу їжу з олією та навіть вживати вино.

Що їсти мирянам

Якщо ви не дотримуєтесь найстрогіших обмежень, можна пісні страви з овочів, фруктів, круп, бобових, горіхів тощо. Доступні різні види пісного тіста, приготованого на олії та воді. Це бублики, печиво, вареники і навіть пироги. В піст варто їсти соління та консервацію, квашену капусту. Солодощі допоможуть урізноманітнити варення та джеми.

Кому можна не постити

Є кілька категорій, які звільнені церквою від постування. Це військовослужбовці, що захищають країну на фронті, діти до 14 років. Також звільняються вагітні жінки та матері, що нещодавно народили. Можуть не поститися люди, що проводять у дорозі понад 8 годин. І, звісно, не варто дотримуватися посту, якщо ви маєте протипоказання за станом здоров’я.

Очільник української церкви Митрополит Епіфаній нагадує, що піст – це самі лише заборони чи формальні обмеження в їжі. Насамперед, це про стійкість, терпіння та відновлення духовних сил.

Якщо ви дотримуєтесь посту, збалансуйте власний раціон. Це буде нескладно, адже Telegraf має чимало смачних та пісних рецептів. Наприклад:

Апетитний гуцульський салат "Шухи".

Смачні голубці без м’яса.

Пісний борщ з грибними вушками.