Час березового соку: як його правильно збирати, щоб не нашкодити дереву

Читать на русском
Автор
Як збирати сік з берези
Як збирати сік з берези. Фото Згенеровано ШІ (Телеграф)

Важливо збирати сік правильно

Березовий сік — дуже корисний та смачний напій. Однак збираючи його, можна серйозно пошкодити дерево. Мало хто знає, як правильно це робити, щоб не зіпсувати рослину. Раніше ми писали, як врятувати розсаду перцю, а тепер ділимося, як не нашкодити дереву, збираючи березовий сік.

В першу чергу заборонено користуватися сокирою. В інших випадках збирати можна без будь-яких дозволів. Про це розповіли на ProstoWay.

Як правильно збирати березовий сік

Отвір для збирання соку треба робити на висоті 1,5 м від землі та з північного боку дерева. Там соку найбільше і він найсмачніший.

За допомогою дрилі чи ножа треба зробити отвір у стовбурі. Його глибина повинна бути 2-3 см, а напрямок — знизу вгору. В утворену дірку треба вставити пластиковий наконечник системи для крапельниці, який повинен щільно ввійти в отвір. Другий кінчик занурюємо в посудину.

Куди збирати березовий сік

Для цього ідеально підійде скляна банка або відро. Важливо, щоб посудина не була пластиковою. По перше, це не екологічно, а по-друге, пластик надає сокові неприємний присмак.

Скільки соку можна зібрати за день

30-річна береза заповнить соком 3-літрову банку за 6 шість годин. За один день можна зібрати з одного дерева не більш ніж 3 літри соку. Якщо не дотримуватися цього "правила", рослина може виснажитись і навіть загинути.

Варто зазначити, що після того, як зібрали сік, отвір треба закрити мохом, смолою берези, пластиліном або забити короткою сухою гілкою, попередньо змащеною садовим варом. Так дерево не заразиться і не загине.

Раніше "Телеграф" розповідав, чим треба поливати розсаду, щоб вона добре росла. Ми поділилися дієвими порадами.