Їх походження оповите таємницею: вчений назвав найзагадковіші українські прізвища

Читать на русском
Автор
22142
Українки Новина оновлена 15 березня 2024, 14:03
Українки. Фото freepik.com

Деякі родові імена дуже складно "розшифрувати"

Більшість українських прізвищ несуть у собі інформацію про предків — деякі, наприклад, вказують на давньогрецьке коріння. Проте є й такі, чиє походження залишається загадкою.

В Україні безліч прізвищ, походження яких не до кінця зрозуміле, зазначає у своїй колонці в газеті "Сурма" український вчений та доктор географічних наук, письменник Петро Масляк. Виникнення цих родових імен оповите мороком тисячоліть.

За словами вченого, наприклад, прізвище Бацман зовсім не змінилося за 1500 років свого існування. Подібні родові імена відносять до найдавніших у всьому світі, а первісний їхній зміст уже давно втрачено.

За словами фахівця, його власне прізвище — Масляк, тільки на перший погляд здається зрозумілим. Однак існує версія, що воно походить від арабського воєначальника Масламака, який був нащадком пророка Мухаммеда та сином халіфа. За однією з теорій він воював на території сучасної України у VIII столітті. Це прізвище має кілька версій — Маслюк, Маслак, Маслик, Маслік.

Також, за словами вченого, оповиті загадкою й прізвища, які закінчуються на "-ахно". В них може змінюватися лише одне приголосна буква: Махно, Дахно, Тахно, Сахно, Лахно, Вахно, Кахно тощо. Залишається лише гадати, хто й навіщо створював такі родові імена 500–1000 років тому.

Раніше "Телеграф" розповідав, як звучать прізвища українців, чиї предки були веселими та притягували до себе людей. Перші носії таких родових імен були душею компанії.