"Змерзнути" чи "замерзнути": мовознавець пояснив відмінність цих слів в українській мові

Читать на русском
Автор
Зима
Зима. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Це варто запам'ятати раз і назавжди

І хоч зимові холоди вже залишилися позаду, але на дворі подекуди ще можлива прохолодна погода, яка може додати дискомфорту. У багатьох українців виникає питання, як же правильно сказати "змерзнути" чи "замерзнути"?

В українській мові існує різниця між цими словами. Про це розповів український мовознавець та відомий вчитель Олександр Авраменко.

"Хоч слова "змерзнути" і "замерзнути" походять від одного кореня, проте лише через одну свою літеру "а", вони означають не одне й те саме", — зазначив він.

За словами мовознавця, "замерзнути" означає стати твердим від холоду, вкритися шаром льоду або навіть загинути від холоду. А "змерзнути" — відчути холод, страждати від холоду.

Авраменко також навів приклад вживання цих слів: "Я вискочив на вулицю, а земля "замерзла", взялася грудочками. Так, треба одягнутися тепліше, вже трохи "змерз".

Раніше "Телеграф" розповів своїм читачам, як українською мовою правильно сказати "рукоятка". Виявилося, що у мові є оригінальні слова на позначення цієї частини виробу.