Передаємо щомісяця показання, показники чи покази? Мовознавиця пояснила, як називати їх правильно

Читать на русском
Автор
Передаємо щомісяця показання, показники чи покази? Мовознавиця пояснила, як називати їх правильно Новина оновлена 14 березня 2024, 22:13

Вказанні слова є паронімами і їх дуже легко сплутати

Щонайменше кожного місяця ми стикаємося з цими поняттями: показання, показники чи покази. Звісно, мова йде про передачу даних лічильників у ту чи іншу компанію. Отже, як українською правильно назвати ці дані? "Телеграф" розібрався і пропонує розібратися й вам.

Пояснення наводять мовознавці у статті видання "Культура слова". Зазначають, що вказанні слова є паронімами і їх дуже легко сплутати.

"Пароніми показання, показник, показ активно функціонують у сучасній мовній практиці. Усі вони – похідні від дієслова показувати, показати, яке означає ‘давати можливість бачити, розглядати, роздивлятися’; ‘рухом, жестом, поглядом вказувати на кого-, що-небудь’; ‘зображати кого-небудь, наслідуючи мову’; ‘робити щось явним, очевидним’. Семантика цього слова доволі прозора, та і належить воно до широко вживаних. А от віддієслівні іменники-пароніми, що їх вказано вище, різняться не лише за значенням, але й сферами вживання", — зазначають мовознавці.

Так, іменник показання, переважно у формі множини, позначає у сфері кримінального права ‘усний або письмовий виклад обставин якої-небудь справи’, а от у медицині може означати ‘симптоми чи ознаки, що вказують на доцільність лікування певними ліками’.

"Це слово вживається й у виробничо-технічній сфері на позначення ‘даних вимірювальних приладів’ (показання приладу, показання промислових приладів, область показань приладу)", — підкреслюють мовознавці.

Тобто на позначення даних з лічильників можемо використовувати слово "показання". А що ж тоді з показниками?

За спостереженнями мовознавиці Світлани Бибик, показники — це "конкретні дані, часом виражені у цифрах, числах, кількісних вимірах, це орієнтири якісних і кількісних ознак певних реалій. Саме в останньому значенні найчастіше слово показник вживається у складі медичних термінів: показник крові кольоровий, прижиттєві показники, прогностичні показники".

Щодо слова "показ", то він означає демонстрацію чогось: показ мод, показ колекції одягу, відкритий показ тощо.

З вищезазначеного можна зробити висновок, що саме "показання" ми відправляємо у компанії, що надають комунальні послуги, а на покази ходимо у свій вільний час, щоб задовольнити жагу до пізнання у різних сферах нашого життя.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, як українською мовою перекласти слово "сладкоежка", — не кожен знає як буде правильно.