"Закомплексована російська більшість виправдовує свою бездіяльність і безсилля "бажанням стабільності", — найкращі жарти та висловлювання Михайла Жванецького

Читать на русском
Автор
700
Михайло Жванецький 30 років був президентом Всесвітнього клубу одеситів Новина оновлена 07 березня 2024, 12:36
Михайло Жванецький 30 років був президентом Всесвітнього клубу одеситів. Фото Скрін із відео

Виповнилося 90 років від дня народження Михайла Жванецького

Виповнилося 90 років від дня народження письменника-сатирика Михайла Жванецького. За своє життя він неодноразово був обласканий і відкинутий різною владою, над якою він ніколи не припиняв жартувати. "Телеграф" згадує про його відносини з політиками, а також його найкращі жарти та висловлювання.

Нагадаємо, що нещодавно Хав’єр Бардем відзначив 55-річчя.

Ревнощі Райкіна

Михайло Жванецький народився у родині медиків. Батько був хірургом, мати стоматолог. Сам він був інженером морського флоту і кілька років працював за фахом. Причому разом із ним в одеському порту працював Віктор Ільченко, який разом із Романом Карцевим виступатиме з номерами, написаними Жванецьким. Утрьох вони переїхали з Одеси до Ленінграда, де працювали в театрі мініатюр Аркадія Райкіна.

У якийсь момент Жванецькому мало бути просто письменником, якого ніхто не знає і він вирішив спробувати сам читати зі сцени свої розповіді. З одного боку, популярність прийшла миттєво. З іншого, Райкін це не сподобалося і він звільнив сатирика. Згодом з театру пішли Карчеви та Ільченко і вони знову створили свій тріумвірат, з якого починали. До певного моменту вони не заважали один одному. Жванецький писав їм і собі. І, таким чином, дует Карцева та Ільченка стали найпопулярнішими артистами розмовного жанру, після Аркадія Райкіна, який дедалі менше виступав із мініатюрами. А Жванецький став найпопулярнішим письменником, який читає свої монологи зі сцени.

У підсумку для Романа Карцева та Віктора Ільченка написав понад триста мініатюр та монологів.

Жванецький та влада

Відколи Жванецький переїхав із Ленінграда до Москви він постійно жив на два міста, а потім і на дві країни — Україну та Росію. Пів року, поки тепло він жив в Одесі, а потім, коли погода вирівнювалася, відлітав до Москви. Тому його активно використовувала влада. Щоправда, переважно, Росії. Та й він сам когось підтримував, то погоджувався. Зокрема, він підтримав Бориса Єльцина у його протистоянні з Держдумою, взявши участь у пропрезидентській кампанії "Так-так-ні-так" 1993 року. А 1996 року був серед діячів культури і науки, які закликали російську владу зупинити війну в Чечні і перейти до переговорного процесу.

У червні 2012 року разом із низкою інших російських діячів культури підписав відкритий лист на захист панк-групи Pussy Riot. Через два роки не підтримав російську анексію Криму, підписав відкритий лист, у якому виступили проти анексії Криму та дій Росії в Україні.

У червні 2015 року на церемонії вручення премії "ТЕФІ — 2015" виступив з монологом "Дівчина і дідусь", який висміює болючі точки російського ТБ. Це викликало різку та негативну критику роспропаганди, яка зводилася до того, що Жванецький уже не смішний. У результаті цей номер було вирізано з телевізійної версії концерту.

Топ-5 висловлювань про Україну та Росію

- Все, що мені притаманне: мова, гумор, характер, афоризми, всі мої крики, вигуки, все, що я творю та видаю, – з життя Одеси. З цим виступаю у всьому світі. Мені дали орден за мої розповіді про Одесу, і я його прийняв, як мій тато-лікар прийняв в Одесі орден Трудового Червоного Прапора. Одеса – моя маленька країна. Серед безлічі мінусів Росії росіяни мають ще один мінус, який в гірший бік відрізняє РФ від України. У Росії є те, що відрізняє її від України в найгірший бік, — це озлоблене населення.

- Закомплексована російська більшість виправдовує свою бездіяльність, свою ненависть та своє безсилля "бажанням стабільності", тим, що "вони всі там бандерівці та фашисти".

- В енциклопедичному словнику 1998 року на сторінці 396 між "жували" та "жуйні" є "Жванецьке городище трипільської культури біля однойменного села в Україні. Хмельницька область, оборонний вал, залишки помешкань та двоярусних гончарних горнів". Тож тисячу вибачень, хто я такий? Крім того, що єврей. Звісно, українець.

- Моя батьківщина — Україна, Одеса, а якщо уявити все це у вигляді конуса (спочатку широко, розмашисто йде, а потім загострюється), то простір великої країни, що розвалилася, — потужної, з гримаючими танками і ракетами — ставало все вужче та вужче... Ось тут, біля основи – Україна, ближче до вістря – Одеса, а на самій верхівці – Аркадія, море, і там я…

- Насправді – це просто заздрість, що українці змогли, дозволили собі, не промовчали… А під кінець – та ви жебраками там усе будете в цьому Євросоюзі!.. А у Митному союзі всі, лядь, просто неймовірні багатії!

Топ-10 жартів

- Краще промовчати і здатися дурнем, ніж заговорити і не залишити з цього приводу жодних сумнівів.

- Наша свобода нагадує світлофор, у якого горять три вогні одразу. Оптиміст вірить, що ми живемо у найкращому зі світів, песиміст боїться, що так воно і є.

- Звичайно ж, час лікує. Але коли ви вилікуєтесь, воно теж від вас піде.

- Все у цьому світі відносно. Наприклад, довжина хвилини залежить від того, з якого боку дверей туалету ви знаходитесь.

- Нічого страшного, якщо з тебе сміються. Набагато гірше, коли над тобою плачуть.

- Ніколи не перебільшуй дурість ворогів та вірність друзів.

– Уряд нам обіцяє-обіцяє, обіцяє-обіцяє, а нам усе мало.

- Якщо ти вкрав дисертацію — не будкуй міст, сволота! Іди у політику.

- Або я житиму добре, або мої твори стануть безсмертними.

- Народ і влада з однаковою зневагою ставляться до економіки.