Забрав роль у Джонні Деппа, але соромиться своїх портретів на обкладинках журналів: 5 фактів із життя Хав’єра Бардема

Читать на русском
Автор
852
Хав’єр Бардем став першим іспанським актором, який отримав "Оскар"
Хав’єр Бардем став першим іспанським актором, який отримав "Оскар". Фото кадр из фильма

Хав’єру Бардему 55 років

1 березня головному голлівудському лиходію Хав’єру Бардему виповнюється 55 років. Завдяки його ролям шанувальники звикли сприймати актора суворим чолов'ягою у якого на кожному знімальному майданчику кілька романів. Але виявилося, що у житті він зовсім інший.

Нагадаємо, що нещодавно 70 років відсвяткував голлівудський актор Джон Траволта.

Не хотів бути актором

У сім’ї Бардемів майже всі мають відношення до кіно: мати, дід, бабуся, старший брат і дядько. Причому, не всі вони актори. Наприклад, брат та дядько є сценаристами. Проте всі вони були зірками лише у своїй країні і лише Хав’єру вдалося стати зіркою Голлівуду. За такого оточення, звичайно ж здавалося, що його шлях зумовлений. Але Хав’єр не поспішав зніматися в кіно. Хоча ще у п’ять років зіграв свою першу роль у незначному фільмі.

На початку Бардем хотів бути професійним спортсменом і навіть досяг непоганих результатів. Він увійшов до національної королівської збірної. Проте з огляду на специфіку цього виду спорту знаменитістю так і не став. Річ у тому, що він займався регбі, зовсім не популярним в Іспанії видом спорту. Пізніше він сам говорив про це захоплення: "Це все одно що бути тореодором у Японії".

Наступним етапом він знову-таки не став рватися в кіно. Хав’єр обрав більш витончену професію художника. Він вступив до художньої школи. Щоправда, оплачувати її йому довелося самому. Тоді і почав підробляти як актор. Бардем знімався у гумористичних замальовках. За цей час зіграв масу персонажів. Серед них були супергерої коміксів, охоронець у клубі, прозаїк та стриптизер. Зрештою гени перемогли. Юнак вирішив, що буде актором. Тим більше, що за цю роботу платили краще, ніж за решту, що він брався.

Перша серйозна роль у кіно — фільм "Віки Лулу"

Першу значну роль йому допомогла отримати мати. Його взяли у фільм "Віки Лулу", де вона також зіграла одну з ролей.

Відмовлявся від ролі, що принесла "Оскар"

Різних кінонагород у біографії Бардема було багато, але поворотними йому стало дві.

Звичайно ж одна з них це "Оскар" за роль другого плану у фільмі Братів Коен "Старим тут не місце". Хав’єр став першим іспанським актором, який отримав цю нагороду.

Роль у "Старим тут не місце" принесла Бардему "Оскар"

Цікаво, що актор наполегливо відмовлявся від цієї ролі. Його бентежило те, що хоч він і вивчив добре англійську мову, але акцент у нього залишився дуже сильний. Але режисерів це зовсім не збентежило і вони вмовили його знятися у цій ролі. Тим більше, що альтернативи йому в їхній уяві не було.

Роль кубинського письменника гея принесла Бардем першу популярність

Не менш важливою нагородою він вважає привітання з акторським успіхом від Аль Пачіно. Знаменитий актор зателефонував Бардему після виходу на екрани фільму Джуліана Шнабеля "Поки не настане ніч", де Хав’єр зіграв головну роль — кубинського письменника Рейнальдо Аренаса. Він не приховував своєї сексуальної орієнтації за що потрапив до в’язниці. Пачіно зателефонував, але не застав Хав’єра вдома. Тоді він залишив повідомлення на автовідповідачі. У результаті Запис став дорогоцінною реліквією для іспанця.

Забрав ролі у Деппа та Вальця

Щойно ставши голлівудською зіркою Бардем перетворився на небезпечного конкурента для колег. Якщо раніше таким акторам, як Джонні Депп, навіть не потрібно було проходити кастинг, то тепер доводилося змагатися. Зокрема Депп дуже хотів отримати роль Флорентіно Аріса у фільмі "Кохання під час холери" за однойменним романом Маркеса. І якби цей проєкт з’явився на кілька років раніше, вона дісталася б йому без проблем. Але тут з’явився Хав’єр Бардем, якому віддали цю роль після гарних спроб.

Після ролі капітана Салазара Бардем став головним лиходієм Голлівуду

І якщо у цьому фільмі Бардем зіграв закоханого романтика, то через 10 років йому потрібно було зіграти абсолютне та жорстке зло. Йдеться про "Піратів Карибського моря: Мерці не розповідають казки", де він зіграв капітана Салазара. Привид морського вовка вийшов дуже яскравим. Мабуть, це було найвдаліше втілення лютості та зла у всій цій франшизі. Саме ця роль остаточно закріпила за Бардемом титул головного лиходія Голлівуду. Але на цю роль пробувався і Крістоф Вальц, не менш колоритний лиходій, якого відкрив Квентін Тарантіно. Але південний темперамент Бардема переважив.

Жінки Бардема

Багато хто називає Бардема секс-символом і тому вважає, що через його ліжко пройшла маса жінок. Однак насправді актор виявився не таким уже ловеласом. У нього було лише три романи. Перший тривав 10 років. Службові відносини з перекладачкою Крістіною Пейлз перейшли до любовних. Саме вона вчила його англійській мові і боролася з тим самим акцентом, щоб він не комплексував та отримав роль у фільмі Коенів.

Роман із Марією Гарсія-Порреро закінчився після закінчення зйомок фільму

Другий був не менш яскравим та бурхливим, але короткостроковим. Він трапився у нього з Марією Гарсія-Порреро, коли вони разом знімалися у фільмі "Море всередині". Незважаючи на те, що вона була на той момент заміжня і з дітьми, стосунки у них були гарячими. Проте все закінчилося майже миттєво, коли фільм було знято і вони прокотилися фестивалями.

Бардем та Крус вже 17 років разом

Третій, як відомо, з його нинішньою та єдиною дружиною Пенелопою Крус. Причому знайомі вони були давно, ще з тих часів, коли розпочинали свої кар’єри. У 1992 році вони грали закохану пару у фільмі "Шинка, шинка". Тоді Пенелопі було 18, а Хав’єру -23. Через 15 років вони знову зустрілися на знімальному майданчику у Вуді Аллена у мелодрамі "Вікі Христина Барселона". Після цього вони ще довгий час зустрічалися і лише за три роки таємно на дачі у друзів на Багамах зіграли весілля.

Сором’язливий і скромний

На відміну від багатьох інших зірок Бардем відрізняється надскромністю і невибагливістю, яка, за словами деяких, переросла в лагідність. Сам актор вважає, що світ божеволіє, якщо на глянсових обкладинках з’являється його обличчя. Він вважає, що для цього є набагато привабливіші особи. Колеги кажуть, що часом його сором’язливість навіть заважає роботі. У якісь моменти він навіть починає боятися камери і через це зриває дублі.

Про його невибагливість уже починають ходити легенди. Спочатку всі говорили про нього, що Хав’єр простий мужик. Навіть не користується в житті машиною і сідає за кермо лише під час зйомок. Що ж до їжі, то він взагалі не гурман. Незважаючи на те, що в Мадриді він має власний ресторан, справами якого займалася сестра, сам він далекий від вишуканої їжі. Хоча цілком може собі дозволити. Його улюблені страви: яєчня, картопля і свинячий окіст.

Однак його сором’язливість та нелюбов до публічності не завадили йому підтримати Україну. У перші ж дні великомасштабного вторгнення він вийшов на мітинг у Мадриді, який проходив біля посольства Росії в Іспанії.

"Я зараз тут, щоб продемонструвати своє засудження військових дій російської федерації проти України", – заявив Бардем.