У штучного інтелекту теж є почуття: топ-5 фільмів про кохання роботів та людей

Читать на русском
Автор
2236
Колаж "Телеграфу"

Топ-5 фільмів про стосунки людей та штучного інтелекту

Кохання може виникнути не лише між людьми. Іноді розуміння та доброго слова достатньо, щоб це почуття виникло між людиною та роботом. Принаймні так вважають фантасти. Пропонуємо вам добірку кращих фільмів і серіалів про кохання між роботами та людьми.

Нагадаємо, що раніше "Телеграф" писав про кохання під час війни.

"Я створений для тебе"

Романтична комедія, в якій жінка погоджується на науковий експеримент. Їй потрібно три тижні прожити із роботом. Він виглядає як жива людина і намагається бути ідеальним чоловіком. Але він діє запрограмовано, тобто чинить так, як хотілося б більшості жінок. Однак вона не належить до нього. Зате всі інші від нього в захваті.

Фільм отримав приз "Срібного ведмедя" на Берлінському кінофестивалі 2021 року. А знято його за мотивами оповідання, яке роком раніше отримало премію Deutscher Science Fiction Preis-2020 у номінації "Краща повість/оповідання".

"Вона"

Фільм став володарем двох премій "Сатурн". Це найвищі нагороди у сфері кіно-фантастики. Він переміг у номінаціях "найкращий фенктзійний фільм" та "найкращий сценарій".

Хоакін Фенікс зіграв тут роль самотнього письменника. Він купує собі операційну систему зі штучним інтелектом та назвав її Саманта. Вони спілкуються і на початку вона стає для нього незамінним помічником. Навіть допомагає залагодити всі справи щодо розлучення. Теплого спілкування з субстанцією, яка тебе розуміє, виявляється достатньо, щоб людина закохалася в неї. Зрештою Саманта купує собі тіло, щоб використовувати його як оболонку і в них міг би бути секс. Але постійний апгрейд призводить до несподіваних наслідків.

"Люди"

Науково-фантастичний серіал до якого увійшло три сезони. Головні герої – це група роботів, яких називають синтетиками. Подібні їм стали відмінними помічниками людям у побуті і навіть навчилися задовольняти різні їхні бажання та потреби. Але одного разу одна з таких синтетиків, яка працює повією, вбиває клієнта, який спробував знущатися з неї. Виявилося, що вона та ще низка синтетиків стали результатом експериментів одного вченого, який спробував прищепити їм людські почуття. Так він сподівався відтворити загиблу родину.

"З машини"

Науково-фантастичний трилер, який одержав "Оскар" за спецефекти.

Вся історія розгортається в межах будинку у горах. У нього поселили одного із співробітників. Крім нього, в ньому є робот схожа на людину. Суть експерименту в тому, чи зможе робот сам мислити і закохати в себе чоловіка. Тим більше, що вона створена відповідно до вподобань цієї людини. Андроїд досягає поставленої мети, але надалі вона вирішила використати почуття, що виникло, у своїх цілях.

"Справжні люди" (серіал)

Цей фільм став основою американського серіалу "Люди". Правда в них багато розбіжностей, тому виглядає як два різні проєкти. Тут акцент зміщений на екшен. Група роботів починає виборювати свої права. Їх крадуть та перепродають на чорному ринку. При цьому є чимало людей, які агресивно виступають проти використання роботів, оскільки вони забирають у людей роботу.