Голлівуд без цензури: 5 фільмів про темну сторону кіноіндустрії

Читать на русском
Автор
1034
Герої із фільму "Вавилон"
Герої із фільму "Вавилон". Фото focus.ua

5 кіношедеврів, що розкривають закулісся Голлівуду

Голлівуд завжди був синонімом блиску, гламуру та слави, але, як і будь-яка індустрія, за лаштунками кіновиробництва приховані темні історії, інтриги та скандали.

Ці п'ять фільмів відкривають завісу і показують Голлівуд з іншого, менш привабливого боку.

Вавилон (2022)

IMDb: 7.1

У 1920-ті роки світ кінематографа переживав переломний момент. Німе кіно, що колись було на піку популярності, поступово поступалося позиціями новим звуковим картинам. У цей же час Голлівуд стрімко перетворювався на рай для діячів кіноіндустрії. Розкішне життя, багатство і можливість здобути світову славу вабили обдарованих акторів-початківців з усієї країни. Вони рвалися перехопити естафету у "старої гвардії" Голлівуду, якій належало боротися за своє майбутнє у стрімко мінливому світі кіно.

Поки зірка німого кіно Джек Конрад намагався знайти себе в епоху звукового кінематографа, зухвала уродженка Нью-Джерсі Неллі, помічник продюсера Менні та джазовий музикант Сідні прокладали власний шлях до слави. Ця четвірка амбітних новачків була готова на все, щоб завоювати Голлівуд, незважаючи на перешкоди. Однак їм належало зіткнутися з жорстокою реальністю індустрії, де успіх часто вимагав чималих жертв.

Вавилон (2022)

Хічкок (2012)

IMDb: 6.8

Ця історія розповідає про одного з найвизначніших режисерів Голлівуду, який знімав успішні фільми і приносив величезні прибутки своїм продюсерам. Однак коли Альфред Хічкок вирішив зробити по-справжньому видатну картину, здатну перевернути весь світовий кінематограф, він зіткнувся з низкою перешкод. Жодна з великих кіностудій, до яких звертався режисер, не погодилася профінансувати його проект, вбачаючи в ньому відсутність комерційного потенціалу.

Опинившись у скрутному становищі, Хічкок не мав іншого вибору, окрім як розпочати роботу над фільмом власними силами та за власний кошт. Ця стрічка також торкається особистих відносин Альфреда з його дружиною, які зазнали серйозного випробування під час виснажливого процесу зйомок. Їхнє подружнє життя потерпало через одержимість Хічкока своїм амбітним задумом, через що між ними часто спалахували сварки.

Хічкок (2012)

Манк (2020)

IMDb: 6.8

"Манк" — це драматичний фільм з елементами біографії та комедії, який розкриває історію легендарного Германа Манкевича, талановитого сценариста, що працював над культовим шедевром "Громадянин Кейн". Переглядаючи цю стрічку онлайн, глядач зануриться в атмосферу золотої епохи Голлівуду 1930-х років та матиме нагоду стежити за особистим життям і кар'єрними злетами й падіннями Манкевича. Фільм висвітлює його боротьбу з алкогольною залежністю та непрості взаємини з відомим режисером Орсоном Веллсом.

Картина вирізняється чорно-білою візуальною стилізацією під манеру того часу, вдало відтворюючи дух епохи. Окрім того, вона пропонує глибинний погляд на процес створення одного з найвизначніших шедеврів в історії кінематографа. Глядачі матимуть можливість наочно спостерігати, як народжувалася ця легендарна стрічка і які творчі муки та виклики довелося подолати її авторам.

Бульвар Сансет (1950)

IMDb: 8.4

Фільм розпочинається з того, що на подвір'ї розкішного, але вже поцупленого часом будинку колишньої надзвичайно популярної кінозірки німого періоду, розташованого в престижному районі на бульварі Сансет, виявлено тіло молодої людини в басейні. За своє коротке життя ця людина встигла написати лише кілька сценаріїв для малобюджетних стрічок.

Дія переноситься на півроку назад, коли ця історія взяла свій початок. До молодого сценариста Джо Гілліса, який марно намагається впріснутися в Голлівуді. Проте, попри всі зусилля, у нього не виходить.

Випадково Джо опиняється біля величезного, на перший погляд занедбаного маєтку на Сансет, де мешкає забута колись знаменита актриса німого кіно Норма Десмонд. Роками, перебуваючи в чотирьох стінах будинку, вона писала сценарій фільму, в якому мріяла зіграти головну роль. Скориставшись довірою ексцентричної жінки, Джо вирішує заплутати її у вигідну для себе авантюру…

Бульвар Сансет (1950)

Одного разу в Голлівуді (2018)

IMDb: 7.6

Дія розгортається влітку 1969 року, а головними героями стають колишня зірка вестернів Рік Далтон та його багаторічний дублер Кліф Бут.

Напружений сюжет фільму обертається навколо жахливих злочинів серійного вбивці Чарлі Менсона та його одіозної секти. Сюжет частково базується на реальних трагічних подіях — вбивстві акторки Шерон Тейт членами згаданої секти.

Глядачам випадає спостерігати захопливу, напружену, криваву та досить похмуру розповідь, яка притаманна стилістиці Квентіна Тарантіно. Його творчість продовжує зачаровувати цінителів вишуканого кіномистецтва, пропонуючи унікальний погляд на події та непередбачувані сюжетні повороти.

Одного разу в Голлівуді (2018)

Раніше "Телеграф" робив підбірку 6 найкрутіших новинок кіно, які вже в прокаті. Окрім цього, вас може зацікавити підбірка фільмів про російсько-українську війну, які потрясуть ваше серце.