Після скандинавської погоди — середземноморська: відомий синоптик дав детальний прогноз на березень

Читать на русском
Автор
702
https://www.pexels.com/ Новина оновлена 01 березня 2024, 13:37

Над територією України активно діятимуть циклони та атмосферні фронти

Аномальне тепло, яке спостерігалося в лютому в Україні, зважаючи на все, збережеться і в березні. Методики довгострокового прогнозування вказують на переважання в Європі погодних процесів, пов’язаних з антициклонами. На початку місяця на сході Європи, а також в Україні очікуються південно-східні повітряні потоки на тлі західної периферії великого та малорухливого азійського антициклону.

Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

Орієнтовно, після 5 березня на зміну середньоазійському антициклону, прийде область високого тиску з півночі, сформована у прохолоднішому повітрі над Скандинавським півостровом та країнами Балтії. Температура повітря знизиться на 3-7°С, проте все ще перевищуватиме кліматичну норму. У нічний час очікується зниження температури до -2...-7°С, вдень завдяки сонячній погоді повітря прогріється до +3...+8°С, на Закарпатті до +10°С.

Перебудова синоптичних процесів відбудеться у другій декаді березня. Прогнозується розвиток багатоцентрової області низького тиску над Центральною, Південною Європою та акваторією Середземного моря. Подібна ситуація стане причиною активізації циклонічної діяльності та загострення атмосферних фронтів, зокрема й над територією України.

Отже, ймовірність опадів (переважно у вигляді дощу, подекуди з мокрим снігом) зросте. Температурний фон залишиться високим, ночі помітно стануть теплішими завдяки щільнішій хмарності.

У третій декаді березня повторюваність опадів ще більше збільшиться, особливо у західних, північних та центральних регіонах України. Низький тиск та атмосферні фронти охоплять більшу частину Південної та Східної Європи. Температурне тло, як і раніше, залишиться вищим за норму з незначними коливаннями в окремі дні.

В силу вищезазначених причин середньомісячна температура березня по всій території України очікується вище за норму на 2,5–4°С і коливатиметься в межах +1…+6°С, на Одещині та на Закарпатті +7…+8°С; у Карпатах – близько 0°С. Імовірність опадів відчутно зросте у другій половині місяця, коли Україну частіше відвідуватимуть циклони та атмосферні фронти, а сумарна кількість опадів за місяць прогнозується в межах норми, у західних регіонах місцями вища за норму на 20—30%.

На карті представлений прогноз поля аномалій температури повітря (у °С) у березні 2024 року по Європі, згідно з розрахунками за одним із кліматичних методів
На карті представлений прогноз поля аномалій температури повітря (в °С) у березні 2024 року по Європі, згідно з розрахунками за одним із кліматичних методів