Таємниця дитинства розгадана: чим були залізні літери "Ш", що валялися у кожному дворі СРСР, і куди зникли

Читать на русском
Автор
111758
"Загадкова" літера "Е" Новина оновлена 29 лютого 2024, 10:28
"Загадкова" літера "Е"

Вони лежали у кожному дворі

Загадкові залізні пластини у вигляді букв "Ш" (хоча кожна дворова компанія мала свою версію — деякі називали їх "Е", а інші ще й "Т") у пізньому СРСР і дев’яностих заполонили вулиці, в тому числі й України. Вони лежали під ногами буквально в кожному дворі і розбурхували уяву дітей і підлітків, часто так і залишаючись нерозгаданою загадкою. Втім, згодом усі вони кудись безвісти зникли. Але цьому є пояснення.

"Телеграф" розповідає про те, що це було. Насправді пластини були деталями із сердечника трансформатора електричного струму. Сердечник потрібен був для перетворення напруги. Пластини складали в пакет, який і був сердечником. Навколо центральної частини сердечника намотували котушку з мідним дротом. Мідні дроти цінувалися, тому багато хто розбирав трансформатори, розмотував дріт, а численні пластини викидали де доведеться.

Оскільки трансформатори були різних розмірів, пластини теж відрізнялися своїми габаритами. А зараз такі артефакти зустрічаються набагато рідше тому, що самі перетворювачі напруги стали більш технологічними — маленькими та з феритовими осердями. Це спостерігалося за радянських часів, а зараз на вулиці жодної частинки металу вже не знайти. Причина проста – закінчилися.

Нагадаємо, раніше ми писали про 10 речей, які були дефіцитними в СРСР, а сьогодні їх можна легко купити.