Дефіцитна ковбаса та туалетний папір: чому в СРСР були величезні черги у магазинах

Читать на русском
Автор
2561
Люди в СРСР могли стояти в черзі годинами Новина оновлена 28 лютого 2024, 16:05
Люди в СРСР могли стояти в черзі годинами. Фото Ілюстративне фото

Продавцям було вигідно дорожче продати дефіцитний товар

У СРСР не тільки не можна було вільно купити автомобіль, який хотілося, а й інші предмети побуту та навіть продукти. Багатогодинні черги за ковбасою чи іншим дефіцитним товаром на зразок звичайного туалетного паперу були звичайною справою для радянської людини.

"Телеграф" дізнався, які продукти та побутові речі були найбільш дефіцитними у Радянському союзі та чому. Як виявилось, власникам магазинів було навіть вигідно тримати полиці порожніми.

Попри те, що деякі вихідці з СРСР стверджують, що черги в магазинах були виключно після перебудови, це насправді не так. Дефіцит продуктів та речей спостерігався практично весь час існування Союзу, просто в якісь роки у великих містах був менш виражений. Крім того, у радянських фільмах 70–80-х років це добре продемонстровано.

Чому виникали черги? Через те, що економіка СРСР була влаштована таким чином, що більш-менш стабільно працював лише військово-промисловий комплекс. Інші побутові товари та продукти вироблялися або в дуже маленьких, або в дуже великих кількостях і часто поганої якості.

А все через те, що не було ринку конкуренції та вільної торгівлі. Товари навіть найнижчої якості доводилося купувати за принципом "за відсутністю нічого кращого і це підійде". У виробників не було стимулу випускати нові товари чи боротися за покупця.

Більше того, вітринну порожнечу в магазинах часто підтримували завідувачі складів і навіть продавці. Коли утворювалися черги за дефіцитним товаром, його продавали "з чорного ходу", звісно з великою націнкою. І навіть кримінальна відповідальність не зупиняла спекулянтів у спробі нажитися на людях.

А коли дефіцитний товар "викидали" на полиці магазинів, то відразу збиралася величезна черга з охочих його придбати. Часом у черзі можна було простояти навіть цілий день, а зрештою піти ні з чим.

Які продукти в СРСР були дефіцитними:

  • Сиров’ялена або копчена ковбаса. Цей продукт цінувався за кількість м’яса на відміну від туаленто-паперових "лікарських".
  • Будь-яке м’ясо. Хто встав перший — розбирали найкращі шматки, а решті залишалися кістки.
  • Гречка. У якийсь період ця крупа стала раптово дефіцитним товаром.
  • Банани, мандарини, кавуни, дині та інші "незвичайні" фрукти та ягоди. Без проблем у СРСР можна було купити лише яблука.
  • Кава та ікра, особливо наприкінці 80-х років, коли ці товари стали рідкісними в СРСР.
  • Іноземні продукти: заморожені овочі з Польщі, угорський зелений горошок та болгарський кетчуп.
  • Солодощі на кшталт якісних шоколадних цукерок.
  • Алкоголь, особливо у період сухого закону, який Горбачов запровадив 1985 року.
  • Цигарки. У фільмах 70-х років "Marlboro" курили виключно багатії.

Які речі в СРСР були дефіцитом:

  • Одяг та взуття.
  • Косметика, парфуми та засоби гігієни для жінок.
  • Презервативи.
  • Туалетний папір.
  • Меблі, автомобілі та житло. Для купівлі цих предметів потрібно було вистояти у "довгостроковій черзі". Людину вносили до того чи іншого списку, яким можна було просунутися, якщо в людини були ті чи інші пільги. Іноді в чергах траплялися "переклички", і часто, якщо учасник "довгої черги" пропускав таку перекличку — його викреслювали.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, чому в СРСР сім’ї жили в комуналках по 10 або навіть більше людей. На одну людину у Спілці виділяли по 8,2 м2.