До 32 років дожив лише один: що зараз відбувається з переможцями Євробачення гуртом Lordi

Читать на русском
Автор
12081
Для кожного нового учасника Містер Лорді вигадує новий образ та легенду Новина оновлена 27 лютого 2024, 14:38
Для кожного нового учасника Містер Лорді вигадує новий образ та легенду. Фото Getty Images

На честь групи перейменували центральну площу їхнього рідного міста

Фіни Lordi стали першим рок-гуртом, який переміг на Євробаченні. Цього року їм виповнюється 32 роки. Вони ж принесли поки що єдину перемогу в цьому конкурсі своїй країні. І якщо вдома вони залишаються культовою групою, то поза Фінляндією їх почали забувати. Телеграф розповідає, що відбувалося з ними після перемоги на Євробаченні.

Нагадаємо, що раніше ми писали про долю переможниці 1998 Дани Інтернешнл.

Шок для глядачів та світові рекорди

До участі у Євробаченні Lordi, як і більшість учасників цього конкурсу, були абсолютно невідомі за межами своєї країни. Хоча у себе у Фінляндії за 14 років існування змогли домогтися того, що їхній перший альбом Get Heavy був визнаний найкращим метал-альбомом року у Фінляндії і після цього на них звернув увагу один із найкращих продюсерів у цьому жанрі Хійлі Хійлесмаа. Він раніше працював з одними з найвідоміших фінських гуртів HIM та Apocalyptica. Можливо, саме його вплив спричинив те, що Lordi відібрали на конкурс без альтернативи. Їх просто попросили представити на вибір дві свої пісні, а вже телеглядачі шляхом голосування обрали, яка з них гідніша представляти країну. У результаті перемогла "Hard Rock Hallelujah". Це відразу ж викликало скандал — багато хто почав звинувачувати групу в тому, що вони пропагують сатанізм.

Група і не думала відмовлятися. Їхні пісні дійсно присвячені всяким монстрам, вампірам та іншій бісівщині. А їхні сценічні костюми, це доповнення до їхніх демонічних образів, для яких лідер гурту Томі Путаансуу, відомий як Містер Лорді, вигадав свої легенди. Причому для кожного нового учасника він вигадує нового героя та дизайн костюма.

Уся ця гра в диявольщину дуже вразила Європу і фінська група у 2006 році встановила рекорд за кількістю набраних балів – 292 очки. Після цього система підрахунку голосів на конкурсі була змінена і рекорд залишився не побитим.

Не дивно, що у Фінляндії їх вшановували як героїв. З перемогою особисто привітав чинний президент країни, а в рідному місті Рованіємі центральну площу перейменували на їхню честь. Тоді ж, у травні, вони дали у Гельсінкі найбільший сольний концерт у своїй історії. На стадіоні зібралося 90 тисяч глядачів. І це стало наймасштабнішим заходом, який будь-коли проводився у столиці Фінляндії. І ще один рекорд встановила їхня переможна пісня "Hard Rock Hallelujah". 80 тисяч голосів вона була виконана у варіанті караоке. Таким чином було побито світовий рекорд, встановлений ірландськими фанатами регбі (50 тисяч голосів).

У фільмі "Темний поверх" музиканти знялися у своїх образах

Звичайно ж, після цього їх почали запрошувати на найбільші рок-фестивалі по всьому світу, а у Фінляндії навіть запросили знятися у фільмі жахів "Темний поверх".

Підтримка України та реклама вакцинації

Через два роки після перемоги на Євробаченні їх популярність почала катастрофічно падати. На які б хитрощі Містер Лорді не йшов, його група не змогла добитися чогось більшого. Усі альбоми гурту провалювалися у продажу і жодна пісня не зайняла першого місця навіть у фінському хіт-параді, не кажучи вже про світові чарти. Щоправда, у 2010 році було ще одне досягнення. Сингл "This Is Heavy Metal" став саундтреком культового фільму жахів "Пила 3D". Картина зібрала велику глядацьку касу, а ось на популярності треку це не позначилося. Він не зміг своєю популярністю перебити не те що "Hard Rock Hallelujah", а й багато інших пісень. На шанувальників навіть не справив жодного особливого ефекту трюк, коли Lordi у 2021 році випустили одразу сім альбомів.

Як наслідок, зі стадіонів вони повернулися до невеликих залів. Винятки становили різні байкерські фестивалі у різних країнах. Однак туди їх звали вже не у статусі хедлайнерів, а просто як одних із учасників. Були вони й в Україні. Через 10 років після перемоги вони виступали на фестивалі "Файне місто", а у 2017 році на MotoOpenFest під Києвом.

Містер Лорді під кожну значну подію змінює костюм свого героя

Багато в чому саме це вплинуло на те, що у групі утворилася велика плинність музикантів. За 32 роки її залишило дев’ять учасників та ще один помер. Якщо напередодні Євробачення Містер Лорді просив залишити групу тих, чия майстерність йому видавалась недостатньою, то наступні роки учасники йшли самі. Одним докучало те, що вони у цій групі знеособлені. Публіка не знала їхніх імен та не впізнавала в обличчя через маски. З цієї причини пішов барабанщик Kita, який відіграв у групі понад 10 років та клавішниця Ава. Групу покинув навіть найстаріший учасник, який відіграв у ній з 1996 по 2022 рік – гітарист Амен. У підсумку, до 32-річчя гурту з оригінального чи раннього складу ніхто, крім їхнього лідера, не дожив.

Гітарист Амен протримався найдовше у групі — 26 років

Сам Містер Лорді залишається символом і зіркою для Фінляндії. Він регулярно проводить виставки як художник, а також виставляє на показ костюми гурту, які він розробив сам. Крім цього, його залучають до різних соціальних компаній у Фінляндії. Зокрема, телебачення знімало його візит до лікаря, який зробив йому антиковидне щеплення. Звичайно ж музикант і до поліклініки прийшов у своєму фірмовому костюмі.

Нещодавно Lordi знову нагадали про себе. Музиканти підтримали українських зоозахисників і закликали допомогти врятувати тварин, які постраждали від війни. Вони також закликали підтримати збір на розширення притулку "Пегас" у Дніпропетровській області, де планують збудувати стаціонар для лікування коней.

"Україна зараз бореться за свою свободу і ми підтримуємо цю прекрасну країну! Люди — не єдині, хто страждає. Страждають також і невинні тварини. Наші друзі з UAnimals роблять надзвичайно важливі справи, допомагаючи тваринам і рятуючи їх під час війни", – сказав вокаліст Lordi Томмі Путаансуу.