"НачИнка" або "нАчинка": де правильно поставити наголос, перевірте себе

Читать на русском
Автор
Як правильно наголошувати в слові "начинка" Новина оновлена 27 лютого 2024, 13:25
Як правильно наголошувати в слові "начинка". Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Мовознавець пояснив просте правило

В українській мові багато хто робить помилку в наголосі в слові "начинка". Деякі говорять "нАчинка", інші ж — "начИнка". Але як насправді правильно?

Відомий український вчитель та мовознавець Олександр Авраменко розповів, як коректно звучатиме це слово і куди наголошуватиме. За його словами, треба говорити "нАчинка".

"Ось ми прийшли до піцЕрії і тепер ви вибираєте нАчинку. Чи начИнку? Ні, все ж таки наголос треба ставити на "а" у першому складі — "нАчинка". А що ж у нас буде на десерт? А на десерт нам принесли фруктовий салат у піалІ. Запам'ятайте, не піАла, а піалА. І, до речі, це ніякий не вибрик моди. Ці слова так наголошувались завжди", — навів цікавий приклад Авраменка.

Він запропонував правильно розставити наголоси в реченні у реченні: "Одягаю фартух і починаю готувати качку з начинкою – яблуками та чорносливом – та ще й у фользі; і хоч я не фаховий кухар, проте спробую". Мовник відзначу, що наголоси будуть такими: фартУх, нАчинка, чорнОслив, фОльга та фаховИй.

"Отже, перевіряємо: "Одягаю фартУх і починаю готувати качку з нАчинкою – яблуками та чорнОсливом – та ще й у фОльзі; і хоч я не фаховИй кухар, проте спробую", – пояснив Авраменко.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що як правильно перекладати на українську мову знаки Зодіаку. Багато хто плутається і каже, наприклад, "Тілець", але це зовсім неправильно.