Ваші пращури могли бути самовпевненими і навіть пихатими: перевірте своє прізвище

Читать на русском
Автор
11443
Серед носіїв наступних прізвищ були гордовиті люди
Серед носіїв наступних прізвищ були гордовиті люди. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Українці були вигадливими, коли давали прізвиська

Навколо походження українських прізвищ існує чимало таємниць, а кожне з них має свою історію походження. Є прізвища, що походять від назв погодних явищ або назви смачних українських страв, інші — давалися за родом занять чи місцем проживання.

"Телеграф" зробив для вас підбірку прізвищ, що в давнину могли дати самозакоханим і напрочуд гордовитим людям. Перевірте чи є серед них ваше.

  • БОЖКО — таке прізвисько, що згодом стало прізвищем, могли дати вельми самозакоханій особі. Станом на сьогодні носіями цього родового імені є близько дев’яти тисяч українців. Похідними від прізвища Божко є: Боженко, Божок, Божков, Божкова, Божик, Божченко, Божа. За поширенням в Україні прізвище Божко займає 315 місце. Найчастіше зустрічається на Волині.
  • ДУНДУК — так раніше називали індика і, як ви вже здогадалися, пихату людину. На сьогодні в Україні понад чотириста осіб є носіями цього прізвища. За поширенням займає 11404 місце. Найчастіше зустрічається у Таврії.
  • ІНДИК — "пихатий, як індик" казали про таких людей, а потім і прізвище з'явилося. Похідні від нього — Індиченко, Індиков, Індикова, Індичий та Індичук. За поширенням займає 10180 місце. Найчастіше зустрічається на Слобожанщині.
  • КОКОШКО — прізвисько, яке давали самозакоханим та гордовитим людям, адже походить воно від стародавньої назви півня. Так, слово "кокош" це діалектна назва півника. Сьогодні носіями прізвища є понад 600 осіб. За поширенням займає 7889 місце. Найчастіше зустрічається на Поділлі. Похідніми від слова є також прізвища: Кокош, Кокоша, Кокошка, Кокошин та Кокошенко.
  • ГЕРГУЛЬ — походить від архаїзму "гергель", що означає "гусак". Спочатку це було прізвисько, яке давалося хвалькуватій та нахабній людині, а з часом перейшло у прізвище. Від цього слова також походять: Гергун, Гергуленко, Гергель, Гергелюк. Лише кілька сотень українців мають такі прізвища. За поширенням займає 77773 місце. Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про закінчення в українських прізвищах. За словами генеалогині Ольги Михайличенко варіації в закінченнях прізвищ можуть багато розповісти про походження людини.