Неіснуюча їжа: яких продуктів у СРСР не було на полицях магазинів

Читать на русском
Автор
19127
Яких продуктів не було в СРСР
Яких продуктів не було в СРСР. Фото Колаж "Телеграф"

Цих продуктів або не було зовсім на полицях, або вони були вкрай поганої якості, або їхня купівля була за межею фантастики

У Радянському союзі не існувало такого достатку продуктів, як зараз. У будь-якому магазині, супермаркеті чи навіть невеликому кіоску зараз можна придбати все, що потрібно. Раніше у людей такої можливості не було і на полицях магазинів були відсутні багато популярних зараз продуктів.

Як би російська пропаганда не намагалася нав’язати думку, що в СРСР було краще і всього завжди вистачало, це все насправді далеко від реальності. Порівняно з тим, який вибір є зараз, можна сказати, що вибору раніше не було зовсім. Про "неіснуючу їжу в Радянському союзі" у своєму блозі на одному із сайтів написав автор Максим Мирович.

Морепродукти

Зараз морепродукти можна придбати на будь-який смак. При чому вони є як свіжі, так і заморожені, як кому завгодно. А в СРСР, наприклад, ті ж креветки та кальмари бачили лише у великих портових містах. Тільки консервоване м’ясо криля було хоч якось наближено до морепродуктів.

Шоколад

Величезний вибір шоколаду на будь-який смак є навіть у невеликих кіосках у наш час. Раніше справжній шоколад був дефіцитом. У магазинах можна було купити "солодкі плитки", які, що найцікавіше, не містили головного інгредієнта — какао. Ця "насолода" мала ванільно-парафіновий смак і навіть не танула в роті.

Сир

Сири в магазинах зараз є абсолютно різних видів: плавлений, твердий, сир із пліснявою, пластинками, нарізний, натертий… За часів Радянського Союзу сир взагалі важко було назвати сиром. Принаймні смак та запах цього продукту залишали бажати кращого. Також на прилавках можна було знайти переплавлені сири – ковбасні та у брикетах. Звичайно ж, тоді радянські громадяни й не здогадувалися про існування м’яких сирів, сирів із пліснявою тощо.

Овочі та фрукти

Абсолютно будь-які свіжі овочі та фрукти, навіть найекзотичніші, можна знайти в наш час у супермаркетах або замовити через інтернет-магазин. У СРСР був вибір між зеленою пророслою картоплею, цибулею з морквою, буряком, що підгнили, капустою і кислими яблуками. Що цікаво, фермери справді вміли добре вирощувати овочі та фрукти, але зберігати їх держава зовсім не знала як, тому люди за підсумком отримували продукцію не першої свіжості. До речі, варто додати, що у Радянському союзі були й мандарини до Нового року. Але дістати їх можна було хіба що до свята та відстоявши гігантську чергу.

Бакалія

Консерви, чай, кава, прянощі та інші продукти були чимось на межі фантастики в СРСР. Щоб попити чай, радянські громадяни влітку збирали лікарські трави, а щоб побалувати себе "кавою" вони пили подрібнений цикорій чи ячмінь. З прянощів водночас можна було знайти хіба що чорний перець, який додавали через це чи не всі страви. Навіть сіль і цукор продавалися у магазинах у вигляді злиплих шматків через здебільшого неправильне зберігання. Тому людям доводилося вдома їх подрібнювати.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які в СРСР були незвичайні солодощі. Деякі з них є у магазинах досі.