Ви точно цього не знали: навіщо в СРСР фарбували стіни наполовину та сходи по краях

Читать на русском
Автор
19767
Навіщо під’їзди фарбували у зелений колір
Навіщо під’їзди фарбували у зелений колір. Фото Колаж

Є кілька різних версій

Незрозуміле багатьом "дизайнерське рішення" фарбувати в під’їздах сходи з боків та стіни лише наполовину тягнеться із СРСР. Є кілька версій того, навіщо так робили й чому для фарбування здебільшого використовували саме зелений колір.

Точну відповідь на це питання зараз дати досить складно, але є низка припущень, чому раніше робили саме такий ремонт у під’їздах. Про це пише УНІАН.

Фарбування сходів тільки з боків пояснюється тим, що це мало допомогти зорієнтуватися слабозорим. Ще одне із припущень — ці зафарбовані ділянки мали приховати всі нерівності, що є по краях сходів, у місцях стиків.

Крім того, фарбовані краї не давали сміттю скупчуватися в кутах і його легше було змітати в совок. Але є ще одна версія, яку можна зустріти на просторах інтернету — фарбовані краї сходів імітували килимову доріжку.

Крім фарбування сходів було і не менш загадкове рішення фарбувати стіни наполовину. Нижня частина була темна, а верхня — світла. Знову ж таки, точної відповіді на це питання немає, але є різні версії.

Передбачається, що темна нижня частина стіни та світла верхня візуально розширюють простір. Крім того, нижня частина у під’їздах може швидко забруднюватись, а на темному тлі ці сліди менш помітні.

Але цікаво й те, чому стіни здебільшого фарбували у зелений колір. Тут насправді все просто. Саме ця фарба добре маскує бруд та плісняву, а також тріщини та інші дефекти на стінах.

Також у СРСР було надлишку фарби зеленого кольору. Вона завжди була одного відтінку і це було зручно, щоб згодом узяти ту ж фарбу і підфарбувати місця, де фарба, наприклад, відпала.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, навіщо потрібні були порцелянові рибки, які стояли в серванті чи не біля кожного будинку в СРСР.