Стовпчики термометрів зашкалять через рекордні температури. Відомий синоптик дав прогноз погоди на кінець лютого

Читати російською
Автор

Середньомісячні показники лютого можуть виявитися рекордно високими за весь період спостережень, каже Ігор Кібальчич.

У третій декаді лютого Західну та Південну Європу накриє велика область зниженого тиску та циклони. У той самий час над Східної Європою складуться сприятливі умови панування малорухливого антициклону, центр якого розташується над Волго-Вятским районом РФ.

Тому територія України опиниться між двома великими баричними утвореннями, тобто областями різного тиску. Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

За його словами, повітряні потоки у нас переважатимуть південний та південно-східний напрями, тому продовжиться винесення теплих повітряних мас з Малої Азії та Східного Середземномор’я. Температурний фон прогнозується вище за норму на 4–8 °С.

Найбільші аномалії фіксуватимуться в Одеській та західних областях. Саме тут середньомісячна температура лютого з високою ймовірністю виявиться рекордно високою за весь період спостережень!

Опадів загалом буде трохи через переважання поля підвищеного тиску, лише зрідка в західних регіонах проходитимуть невеликі, місцями помірні дощі, каже Ігор Кібальчич.

21 та 22 лютого у більшості областей України пройдуть невеликі опади у вигляді снігу, мокрого снігу, мряки та дощу. Сухо залишиться лише у південно-східній половині. У наступні дні істотних опадів у нашій країні не передбачається.

Лише у західних та місцями північних областях 23 та 25 лютого місцями пройдуть дощі у зв’язку з впливом фронтальних поділів з боку Балканського півострова.

У північних та східних регіонах на дорогах місцями ще збережеться ожеледиця, у західній частині не виключені тумани. Вітер до кінця лютого збережеться в середньому південного спрямування, з незначними коливаннями спрямування в окремі дні. Сніговий покрив висотою 1-4 см, який на даний момент ще місцями присутній на Півночі Лівобережжя країни та в західних областях, до кінця місяця повністю зійде, за винятком Карпатського регіону.

Як підкреслює відомий синоптик, температура повітря в нічний час коливатиметься в межах +1…+7 °С, у північних, східних областях та в Карпатах –5…+1 °С. Вдень повітря прогріється в Україні до +4…+10 °С, у Криму, Одеській області та у західному регіоні +11…+17 °С.

У період з 27 по 29 лютого відбудеться незначне зниження температури на 5-7 градусів у зв’язку з надходженням холоднішого повітря зі сходу Європи. Аномально тепло залишиться лише на Закарпатті, де вдень стовпчики термометрів покажуть +11…+18 °С.

Таким чином, процеси в атмосфері над Європою поступово перетворюються на весняний характер. Цьому сприяє високе становище сонця вдень, відсутність снігового покриву та переважання циркуляції тепла з південніших широт у північні регіони, підсумував Ігор Кібальчич.

На карті показано середню аномалію приземної температури (відхилення від норми) у Східній Європі за період з 19 по 26 лютого, дані Європейського центру середньострокових прогнозів.