Рання "весна" та шторм із мокрим снігом: відомий синоптик дав прогноз погоди на початок лютого

Читать на русском
Автор
4857
Відкриті джерела

Північно-західний вітер може досягати 17–22 м/с, каже Ігор Кібальчич

Під впливом великого європейського антициклону Enno в останні дні січня в Україні очікуються досить комфортні погодні умови: температурне тло трохи вище норми, слабкий вітер і відсутність опадів. Небезпечних метеорологічних явищ також не передбачається.

Проте над північною частиною Атлантики спостерігатиметься активна циклональна діяльність, яка почне впливати на погоду в Україні вже 2 лютого. Практично у всіх областях пройдуть невеликі опади у вигляді снігу, мокрого снігу, на півдні місцями з дощем.

Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

За його словами, далі, з 3 по 6 лютого, буде нестійка погода з опадами, поривчастим вітром та коливаннями атмосферного тиску. Лише ближче до кінця першої декади лютого погода стабілізується, опади та погодні прояви ослабнуть. А завдяки атлантичним повітряним масам температурне тло в Україні на найближчі 10 днів суттєво перевищить норму.

З 30 січня до 1 лютого у більшості областей України очікується хмарна погода з проясненнями, без істотних опадів. Вночі та у першій половині дня місцями можливі тумани, на дорогах та тротуарах місцями ожеледиця. Вітер змінних напрямків, 3—8 м/с, 1 лютого західний, 5—10 м/с. Температура повітря вночі становитиме -1...-6°С, днем -2...+3°С. У південних та західних областях удень +4…+8°С.

2 лютого проходження слабоактивного фронту призведе до невеликого снігу та мокрого снігу в більшості областей, а 3—4 лютого активніший циклон із північного заходу принесе помірні опади у вигляді снігу з переходом у дощ. Місцями можливі короткочасні хуртовини, налипання мокрого снігу. Вітер південний з переходом 4 лютого на західний, 7–12 м/с, у південних та західних регіонах місцями пориви, 15–20 м/с. Температура повітря підвищиться: від -2...-7°С вночі до +3...+8°С вдень, на півдні Одеської області до +10°С, каже відомий синоптик.

Протягом 5–7 лютого циклони над Східною Європою спричинять вологу погоду з опадами у вигляді мокрого снігу, дощу та мряки на більшій частині території України. А вдень 5 лютого та протягом доби 6 лютого у всіх областях буде дуже вітряно, пориви західного та північно-західного вітру можуть досягати 17–22 м/с, тобто рівня сильного шторму.

Температурне тло поки залишиться вищим за норму, проте ненадовго. У міру проходження холодного фронту та поширення арктичних повітряних мас з 7 лютого відбудеться зниження температури на 5–10°С. Встановляться помірні морози в межах -6…-12°С уночі та 0…-5°С вдень, підсумував Ігор Кібальчич.

карта погоди
На синоптичній карті представлені циклони та антициклони, а також атмосферні фронти в Європі на 30 січня 2024 року. Добре помітно, яку велику територію займає антициклон Enno. Його вплив пошириться на Україну в найближчі три доби

Нагадаємо, народний синоптик Володимир Деркач розповів "Телеграфу", якою буде погода у лютому цього року та пояснив, коли чекати на потепління.