Україна відчує "подих" Тихого океану: відомий синоптик дав прогноз погоди на лютий

Читать на русском
Автор
1049
https://www.pexels.com/ Новина оновлена 02 лютого 2024, 13:20

Ефект Ель-Ніньйо позначиться на західних, південних та південно-східних регіонах України, каже Ігор Кібальчич

У лютому в районі Ісландії та Британських островів формуватимуться активні циклони, які з Атлантики зміщуватимуться на схід і втягуватимуть у свою циркуляцію тепле та вологе повітря із Середземномор’я та Північної Африки.

Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

За його словами, на тлі переважаючих південно-західних вітрів у Центральній, Південній та Східній Європі температурне тло за місяць прогнозується вище за середні багаторічні показники. Атмосферний тиск виявиться трохи нижчим за норму, тому місцями може випасти дві-три місячні норми опадів.

Не варто забувати, наголошує експерт з погоди, що зараз спостерігається тепла фаза Південного коливання — Ель-Ніньйо — аномального потепління поверхневих вод у центральній та східній частинах Тихого океану, що призводить до зміни погодних умов у всьому світі.

І зазвичай, при явно вираженому прояві цього коливання, у Східній Європі лютий буває суттєво тепліший за норму (наприклад, це добре було помітно у 1998-му та 2016 роках).

Безпосередньо в Україні у більшості областей середня температура за місяць перевищить норму, особливо це буде помітно у західних, південних та південно-східних регіонах, прогнозує Ігор Кібальчич.

У перші дні лютого в Одеській області та Криму можливе прогрівання повітря до +10…+12°С, а ближче до середини лютого не виключені й вищі показники, в окремі дні навіть +14…+19°С. Помітно прохолодніше буде у східній частині, північних областях та на Поліссі.

Проте температурне тло в середньому за місяць по Україні коливатиметься в діапазоні -2,5…+4,3°С, що приблизно на 2–5 градусів вище за норму. Водночас загальна тенденція до теплої погоди не виключає короткочасних вторгнень холоду з півночі, проте без екстремальних морозів, каже кандидат географічних наук.

Кількість опадів буде розподілена рівномірно протягом усього місяця, і їхня сума очікується в межах 35–70 мм. У західних областях, Карпатах та Кримських горах — місцями 80–110 мм, що загалом близько норми, місцями вище на 25–45%. Сніговий покрив спостерігатиметься часом переважно у західних, північних та північно-східних областях.

карта погоди
На карті представлений прогноз відхилення температури повітря від норми у Європі у лютому 2024 року (у °С)

Більшість опадів очікується у вигляді дощів. У зв’язку з проходженнями циклонів та атмосферних фронтів можливі різкі коливання атмосферного тиску та поривчастий вітер в окремі дні, що може негативно позначитися на здоров’ї метеочутливих людей.