Стовпчики термометрів зашкалять через рекордні температури. Відомий синоптик дав прогноз погоди на кінець лютого

Читать на русском
Автор
19248
Загалом опадів буде небагато
Загалом опадів буде небагато. Фото РБК-Украина

Середньомісячні показники лютого можуть виявитися рекордно високими за весь період спостережень, каже Ігор Кібальчич.

У третій декаді лютого Західну та Південну Європу накриє велика область зниженого тиску та циклони. У той самий час над Східної Європою складуться сприятливі умови панування малорухливого антициклону, центр якого розташується над Волго-Вятским районом РФ.

Тому територія України опиниться між двома великими баричними утвореннями, тобто областями різного тиску. Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

За його словами, повітряні потоки у нас переважатимуть південний та південно-східний напрями, тому продовжиться винесення теплих повітряних мас з Малої Азії та Східного Середземномор’я. Температурний фон прогнозується вище за норму на 4–8 °С.

Найбільші аномалії фіксуватимуться в Одеській та західних областях. Саме тут середньомісячна температура лютого з високою ймовірністю виявиться рекордно високою за весь період спостережень!

Опадів загалом буде трохи через переважання поля підвищеного тиску, лише зрідка в західних регіонах проходитимуть невеликі, місцями помірні дощі, каже Ігор Кібальчич.

21 та 22 лютого у більшості областей України пройдуть невеликі опади у вигляді снігу, мокрого снігу, мряки та дощу. Сухо залишиться лише у південно-східній половині. У наступні дні істотних опадів у нашій країні не передбачається.

Лише у західних та місцями північних областях 23 та 25 лютого місцями пройдуть дощі у зв’язку з впливом фронтальних поділів з боку Балканського півострова.

У північних та східних регіонах на дорогах місцями ще збережеться ожеледиця, у західній частині не виключені тумани. Вітер до кінця лютого збережеться в середньому південного спрямування, з незначними коливаннями спрямування в окремі дні. Сніговий покрив висотою 1-4 см, який на даний момент ще місцями присутній на Півночі Лівобережжя країни та в західних областях, до кінця місяця повністю зійде, за винятком Карпатського регіону.

Як підкреслює відомий синоптик, температура повітря в нічний час коливатиметься в межах +1…+7 °С, у північних, східних областях та в Карпатах –5…+1 °С. Вдень повітря прогріється в Україні до +4…+10 °С, у Криму, Одеській області та у західному регіоні +11…+17 °С.

У період з 27 по 29 лютого відбудеться незначне зниження температури на 5-7 градусів у зв’язку з надходженням холоднішого повітря зі сходу Європи. Аномально тепло залишиться лише на Закарпатті, де вдень стовпчики термометрів покажуть +11…+18 °С.

Таким чином, процеси в атмосфері над Європою поступово перетворюються на весняний характер. Цьому сприяє високе становище сонця вдень, відсутність снігового покриву та переважання циркуляції тепла з південніших широт у північні регіони, підсумував Ігор Кібальчич.

На карті показано середню аномалію приземної температури (відхилення від норми) у Східній Європі за період з 19 по 26 лютого, дані Європейського центру середньострокових прогнозів.