"Смакота" по-радянськи: 5 страв з їдалень СРСР, які навряд чи захочеться їсти зараз
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 142116
![Шкільна їдальня у СРСР](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428x240/2/95/f6ed8759-9f747ddb60b2eb1c6611d984a6f56952.jpeg?v=4426_1)
Фантазії у кухарів не бракувало
Радянський Союз вимагав від кухарів шкільних їдалень неабиякої фантазії, аби готувати страви з того, що є. Їм це вдавалось, але результати старань складно уявили у збалансованому меню сучасної людини.
"Телеграф" зібрав топ-5 страв, які у СРСР були популярними у шкільних їдальнях або у дитсадках. А зараз їх навряд чи захочеться взяти до рота.
Гастрономічними витворами радянського часу було какао з пінкою, яке варилось у величезній виварці, молочний суп, пухкий омлет, котлети, які складались на майже половину з хліба та манна каша з грудочками.
Какао з пінкою зі їдальні
Напій складається з двох основних інгредієнтів: какао-порошок і молоко. Але в їдальнях знали секрет, який псував це, на перший погляд, смачне поєднання. Під неприємною пінкою ховалася водяниста субстанція з незрозумілим смаком, а нижню третину склянки займала густа, піщана, неприємна на смак гидота. Пригорілий присмак настільки дисонував зі смаком какао, що лише найстійкіші діти були готові пити його.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/7/d5/a402900d-566d9b7c72520cc0114b45e7e002ad57.jpg?v=4031_1)
Молочний суп
Чи не найбільше радянські діти не любили молочний суп. У щадному варіанті це була солодкувата молочна жижа з розкислою вермішеллю. Але подекуди кухарі не соромились фантазувати та додавали у цей суп овочі. Картопля та морква у молочному супі не грали на користь до цього "шедевра".
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/b/02/c0d263af-291260ba5495c55120cfbf66e988102b.jpg?v=4031_1)
Омлет
В приготуванні омлету працівники їдальні виявляли неабияку винахідливість і створювали добротно збиту великими міксерами маса з пари яєць з додаванням молока. На відміну від банальної яєчні, ця страва одразу насичувала навіть дорослу людину. Але цієї ситості вистачало на короткий час.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/e/fa/0be1a6e0-56a930cdae29e301c9e3036719565fae.jpeg?v=4150_1)
Котлети майже без мʼяса
Мʼясо було дефіцитним продуктом у СРСР, тому кухарі виявляли кмітливість та додавали до них чимало інших інгредієнтів. Секрет смаку "тих самих" котлет полягав у додаванні до фаршу чорного, якщо пощастить, а то й сірого хліба, який становив 20-30% усієї маси. Традиційним гарніром було картопляне пюре. Ще було заведено робити "бургер", коли котлету клали на шматочку хліба.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/9/88/0ee16f4c-de100802296f9a7294d561444cd44889.jpeg?v=4031_1)
Манна каша з грудочками
Через свою низьку ціну каша була досить поширеною у СРСР. Особливо її полюбляли готувати у школах та дитсадках, адже робиться це швидко. Проте насправді ж у кухарів виходила щільна жижа з огидними грудками. Подекуди до неї додавали подрібнені хлібні сухарики та варення.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/d/ac/c6ff4ca6-c73953266185f74658b8f4d2d48feacd.jpg?v=4031_1)
Раніше "Телеграф" писав, що радянські магазини були осередком демонстрації дефіциту будь-яких товарів. Про це свідчили і порожні або напівпорожні полиці, а також величезні черги, коли щось туди таки завозили.