"Смакота" по-радянськи: 5 страв з їдалень СРСР, які навряд чи захочеться їсти зараз

Читать на русском
Автор
141899
Шкільна їдальня у СРСР
Шкільна їдальня у СРСР. Фото росЗМІ

Фантазії у кухарів не бракувало

Радянський Союз вимагав від кухарів шкільних їдалень неабиякої фантазії, аби готувати страви з того, що є. Їм це вдавалось, але результати старань складно уявили у збалансованому меню сучасної людини.

"Телеграф" зібрав топ-5 страв, які у СРСР були популярними у шкільних їдальнях або у дитсадках. А зараз їх навряд чи захочеться взяти до рота.

Гастрономічними витворами радянського часу було какао з пінкою, яке варилось у величезній виварці, молочний суп, пухкий омлет, котлети, які складались на майже половину з хліба та манна каша з грудочками.

Какао з пінкою зі їдальні

Напій складається з двох основних інгредієнтів: какао-порошок і молоко. Але в їдальнях знали секрет, який псував це, на перший погляд, смачне поєднання. Під неприємною пінкою ховалася водяниста субстанція з незрозумілим смаком, а нижню третину склянки займала густа, піщана, неприємна на смак гидота. Пригорілий присмак настільки дисонував зі смаком какао, що лише найстійкіші діти були готові пити його.

Молочний суп

Чи не найбільше радянські діти не любили молочний суп. У щадному варіанті це була солодкувата молочна жижа з розкислою вермішеллю. Але подекуди кухарі не соромились фантазувати та додавали у цей суп овочі. Картопля та морква у молочному супі не грали на користь до цього "шедевра".

Омлет

В приготуванні омлету працівники їдальні виявляли неабияку винахідливість і створювали добротно збиту великими міксерами маса з пари яєць з додаванням молока. На відміну від банальної яєчні, ця страва одразу насичувала навіть дорослу людину. Але цієї ситості вистачало на короткий час.

Котлети майже без мʼяса

Мʼясо було дефіцитним продуктом у СРСР, тому кухарі виявляли кмітливість та додавали до них чимало інших інгредієнтів. Секрет смаку "тих самих" котлет полягав у додаванні до фаршу чорного, якщо пощастить, а то й сірого хліба, який становив 20-30% усієї маси. Традиційним гарніром було картопляне пюре. Ще було заведено робити "бургер", коли котлету клали на шматочку хліба.

Манна каша з грудочками

Через свою низьку ціну каша була досить поширеною у СРСР. Особливо її полюбляли готувати у школах та дитсадках, адже робиться це швидко. Проте насправді ж у кухарів виходила щільна жижа з огидними грудками. Подекуди до неї додавали подрібнені хлібні сухарики та варення.

Раніше "Телеграф" писав, що радянські магазини були осередком демонстрації дефіциту будь-яких товарів. Про це свідчили і порожні або напівпорожні полиці, а також величезні черги, коли щось туди таки завозили.