Пусті полички та величезні черги: як насправді виглядали продуктові магазини у СРСР (фото)

Читать на русском
Автор
2464
Обурена покупчиня у хлібному магазині Новина оновлена 18 лютого 2024, 16:11
Обурена покупчиня у хлібному магазині. Фото Відкриті джерела

Дефіцит був звичним для СРСР

Радянські магазини були осередком демонстрації дефіциту будь-яких товарів. Про це свідчили і порожні або напівпорожні полиці, а також величезні черги, коли щось туди таки завозили.

І для людини СРСР це було нормою, хоча зараз фото тих часів виглядають дико. Видання OBOZ.UA опублікувало чимало знімків з радянських магазинів.

Часто у магазинах не було нічого, окрім соку, який продавався у трилітрових бутилях. І навіть він часто був сумнівної якості, адже розбавлявся водою. Таким собі винятком був томатний сік, адже його складніше розбавити через його густу консистенцію.

Мʼясні магазини з 80-х років також часто пустували. У 1980-х роках звичайне м'ясо зникло з магазинів, оскільки все більше грошей витрачалося на війну в Афганістані. Увечері типовим було те, що холодильними мʼясних відділів були абсолютно порожніми.

Затарювались мʼясом у години привозу, які знали всі радянські люди і вишиковувались у величезні черги. Та й тут надія отримати нормальний шматок мʼяса зіштовхувалась з реальністю, адже продавці та власники цих магазинів найкраще забирали з прилавків — собі та знайомим.

Звичайним радянським громадянам, які не мали знайомих, доводилося задовольнятися незрозумілими шматками туш з величезними кістками, як це добре видно на цій фотографії:

Ковбасні відділи не були нічим не кращі, адже виробів було лише два види — сосиски та ковбаса. І полиці магазину пустували, усе продовали одразу, як тільки завозили.

Куряче мʼясо, на подив, також було у дефіциті. І за замороженими тушками були чималі черги. На фото навіть видно чоловіка з червоною карткою, яка означає, що він — пільговик, а отже має право на обслуговування поза чергою та може брати товару більше, ніж можна звичним громадянам.

Рибні магазини також відповідали часу тоді. Черги стояли за перемороженою рибою, яка закінчувалась ще задовго до кінця робочого дня магазину.

Молочні продукти були у не меншому дефіциті. Середньостатистичний молочний відділ у радянському гастрономі у 1980-х роках мав обмежену кількість товарів. У кращому випадку там був сир у півкілограмових пакетах з вощеного паперу, іноді — вершкове масло. Було також молоко і кефір. Вершків було мало, зрідка привозили топлене молоко (з кришкою із золотої фольги). Йогурту, наприклад, в СРСР практично не було.

У деякі роки навіть якісне молоко в пляшках було дефіцитом в певних регіонах СРСР. Як видно на зображені нижче, молока в пляшках не було вільно на полицях, а роздавалося продавцями.

У СРСР свіже молоко часто продавали з ящиків біля магазинів, а не в магазинах. На це було дві причини, як пише видання: перша — молоко постачали дрібні постачальники, які не везли його до магазину, тому його швидко продавали покупцям біля входу. Друга версія — продавець продавав молоко "повз касу", а потім виписував чек і клав різницю собі в кишеню.

Хлібні магазини також бачили черги кожного ранку, адже смачний білий хліб і бублики швидко забрали, залишаючи лише кислий "цегляний" хліб.

Раніше "Телеграф" писав про основні факти про пенсії в СРСР та те, як справді жилося людям у ті часи.