Про суміш для немовлят у СРСР навіть не чули: чим же тоді догодовували дітей

Читать на русском
Автор
1510
Близько 70% немовлят у СРСР мали ожиріння
Близько 70% немовлят у СРСР мали ожиріння. Фото Facebook

Головне, щоб було солодке та калорійне…

У Радянському Союзі було чимало міфів повʼязаних з материнством та вигодовування дітей. Лікарі активно пропагували догодовування дітей, якщо у матері не вистачало молока, або якщо дитина відмовлялась від грудного вигодовування.

Але чим догодовувати, якщо дитячих сумішей не було? Тут, як зʼясував "Телеграф", у хід йшли каші, молоко та цукор.

Уже з тримісячного віку немовлята у СРСР отримували додаткову порцію, окрім грудного молока. Дефіцит продуктів і навіть те ж молоко, яке часто продавалось розбавленим ставав плацдармом для педіатрів, які масово радили додавати цукор, масло, щоб зробити "суміш" калорійнішою.

Насправді ж манна каша, якою годували дітей, була насичена порожніми калоріями. Необхідних мікроелементів для дитячого організму там було обмаль. Дитячу кашу, крім цукру, рясно присмачували вершковим маслом, а також варенням і медом. За цією ж логікою поїли дітей солодкими компотами та киселями. Пухка дитина була батьківською радістю, але близько 70% радянських немовлят страждали ожирінням.

Окрім цього мами не рідко давали дітям шматочок хліба, сухарика чи навіть цукру замотаний у хустку, аби ті його смоктали. Це і насичувало немовля і заспокоювало його. Але на противагу — непотрібні дитячому організму зайві калорії.

Ба більше педіатри у радянські часи масово навʼязували годування за годинами, а не за потребою дитини. І зʼїсти дитина мала всю порцію.

За правилами тих же радянських педіатрів дітей переводили на загальний стіл до року. А треба сказати, що їжа в СРСР була досить калорійною та жирною. На пару дітям готували досить рідко, дитина їла ті ж котлети, що і тато, те ж пюре заправлене смаженою цибулею і наваристий борщ.

Раніше "Телеграф" писав про звичні для СРСР явища, які у сучасної людини викликають глибокий подив. У той час всього не вистачало і люди вигравали завдяки винахідливості.