Ідеальна чи замахана? Що справді приховував образ жінки в СРСР

Читати російською
Автор

Роль жінки у суспільстві регламентувалася владою

Жіноча доля у часи СРСР було не легка, адже на неї навішували багато ярликів та стереотипів. Тоталітарний режим вимагав від жінки виконувати одразу декілька ролей: дружина, матір, домогосподарка та робітниця-ударниця.

"Телеграф" розібрався, чому ідеальна жінка СРСР була скоріш замахана, ніж щаслива.

Дружина та матір

У Радянські часи побудова ідеології починалась з інституту сім’ї. Саме тому жінка мала бути люблячою, терплячою дружиною та гарною матір’ю у часи дефіциту. Вона не тільки повинна була добре готувати, дбати про чистоту у домі та дітей, а ще й бути чоловікові другом.

Школярі СРСР

Ще змалечку дівчат навчали такого ремесла, бо навіть шкільна форма з фартушком давала школяркам зрозуміти, що перш за все вони мають бути господарочками на кухні. На уроках праці дівчат вчили усього, що має згодиться у подружньому житті — готувати, шити, в’язати, плести тощо.

Робітниці-ударниця

Радянські часи були виточені під грубу працю та виконання планів за будь-яких умов. На заводах, шахтах працювали не тільки чоловіки. Жінка у ці часи в роботі майже прирівнювалась до сильнішої статі, але не зарплатнею. Адже гендерні стереотипи ніхто не скасовував.

Жінки СРСР на роботі

Кількість обов’язків, що лягали на тендітні плечі була колосальною, не дарма ж казали: "Студентка, комсомолка, спортсменка і просто красуня".

Так, у радянські часи жінка ще мала не забувати про спорт, щоб бути доглянутою. До речі косметичні процедури часто робили вдома, наслідували стильні зачіски та манікюри із модних журналів.

Домогосподарка

У 1961 році професія "домогосподарка" була затверджена на законодавчому рівні. Президія Верховної Ради СРСР прийняла указ "Про посилення боротьби з особами, які ухиляються від суспільно корисної праці і ведуть антигромадський паразитичний спосіб життя".

Жінка СРСР на кухні

Тобто, якщо жінка не працювала, то мала бездоганно вести побут, а навіть, якщо і працювала, то ці обов’язки не знімалися.

Раніше "Телеграф" писав, про популярні речі з часів СРСР, які несподівано повернулися в сучасне життя.