Запам'ятайте і розкажіть друзям: 5 помилок, які найчастіше роблять в українській мові

Читать на русском
Автор
1690
Названо найпоширеніші помилки в українській мові
Названо найпоширеніші помилки в українській мові. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Потрібно запам’ятати, як пишуться ці слова чи словосполучення, щоб не плутатися більше

В українській мові є деякі слова та словосполучення, в яких люди найчастіше роблять помилки. Зокрема, йдеться про наявність або відсутність дефісу, кальку та підбір неправильного за змістом слова.

"Телеграф" розповідає про п’ять таких поширених прикладів. Потрібно просто запам’ятати, як вони пишуться українською мовою, щоби більше не стикатися з такими помилками.

"Будь ласка"

Це словосполучення дуже часто люди пишуть через дефіс, хоча він у цьому випадку не потрібен. Необхідно запам’ятати, що будь ласка — це змінене словосполучення "будьте ласкаві". Слід запам’ятати, що ці слова ми пишемо окремо.

"З-поміж"

А тут ситуація інша. Тут потрібний дефіс. Слід запам’ятати, що в українській мові складні прийменники, де першою частиною є "з-" та "із-", потрібно писати через дефіс.

"Складання іспитів"

Напевно багато хто хоч раз чув фразу "здача екзаменів у коледжі/університеті". Однак так говорити неправильно. Хоча раніше такий варіант був допустимим, але все ж таки краще уникати "скалькованих" слів. Коректний варіант у цьому випадку – "складання іспитів".

"Мимохіть" та "мимохідь"

Використовуючи ці слова, потрібно бути вкрай уважним, адже вони мають різні значення, хоча звучать практично однаково. Так, "мимохіть" — це означає ненароком, а "мимохідь" — не зосереджуючись на чомусь.

"Протягом"

Люди досить часто використовують "на протязі" у своїй мові (наприклад — на протязі тривалого часу). Однак "протяг" — це потік повітря в замкнутому просторі. Тому варто запам’ятати, що правильно говорити "протягом".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, чому не варто говорити "на даний момент". Мовник Олександр Авраменко пояснив, чим замінити цей вислів.