+15 °C у лютому: синоптики розповіли, коли чекати "весни" посеред зими

Читать на русском
Автор
15425
+15 °C у лютому: синоптики розповіли, коли чекати "весни" посеред зими

Лютий 2024 обіцяє бути теплішим за норму

Фінал січня – початок лютого принесли в Україну потепління не зовсім характерне для зимового сезону. Ба більше, лютий 2024 року, за прогнозами Укргідрометцентру, взагалі буде на 1-1,5 °C теплішим від норми.

Яких сюрпризів від погоди слід чекати на вихідних і впродовж наступного тижня, та чи повернуться найближчим часом морози, "Телеграф" дізнавався у синоптикині Укргідрометцентру Наталії Птухи.

За словами експертки з питань погоди, в найближчі дні в Україні спостерігатиметься дощова та хмарна погода, а сонячних прояснень ставатиме деделі менше.

"Наступні три доби очікуються невеликі та помірні опади у вигляді дощу та мокрого снігу (тільки в ніч на 3 лютого на півдні та сході без опадів). Це пов’язано з надходженням атмосферних фронтів з північного заходу", — пояснила "Телеграфу" Наталія Птуха.

Втім, попри погіршення погодних умов, потепління триватиме. Так, у суботу, 3 лютого, на заході, півдні, півночі та в центрі в нічні години буде від 1 градусу морозу до 1 тепла, а вдень повітря прогріється до +5 °C. На сході цього дня прохолодніше: вночі від 1 до 4 градусів з позначкою "мінус", а вдень від 0 до 2 градусів тепла.

"Крім того, в суботу очікуються пориви вітру від 15 до 20 метрів за секунду. Їхній напрямок з південного заходу. За великим рахунком, вітряна погода буде спостерігатися весь наступний тиждень, особливо в перші дні тижня", — попередила синоптикиня.

В неділю, 4 лютого, та в понеділок, 5 лютого, температурна картина не зазнає суттєвих змін: вночі — легкий мороз, але вдень стабільний "плюс" по всій території України.

"Температура найближчими днями вночі від 2 градусів тепла до 2 градусів морозу, 4 та 5 лютого навіть від 0 до 5 градусів тепла. В денні години слід очікувати від 1 до 7 градусів тепла. В неділю, 4 лютого, та в понеділок, 5 лютого на півдні навіть до +11 °C", — пояснює Птуха.

Втім, довгоочікуване потепління зіпсують опади, які очікуються в неділю та понеділок по всій без винятку території України. Та гарних снігопадів очікувати не варто – оскільки температура повітря буде вищою від нуля, то країну заллють дощі.

"У вівторок, 6 лютого вночі у західних і східних регіонах вдень слід очікувати невеликий мокрий сніг і дощ. Температурні показники: вночі від 3 градусів тепла до 3 градусів морозу, а вдень від 0 до 6 градусів тепла. На заході і півдні вдень від 3 до 9 градусів вище нуля, а місцями до +14 °C", — розказала синоптикиня.

"В середу, 7 лютого температура особливо не зміниться", — додає Птуха.

Тепліше за все на екваторі робочого тижня буде на півдні: вночі від 3 до 5 градусів тепла, а в денні години доби від 10 до 15 градусів з позначкою "плюс".

Трохи прохолодніше на заході та в центрі: вночі від 2 до 6 тепла, а вдень синоптики прогнозують близько 10 градусів тепла.

На сході та півночі в цей день в нічну пору доби від 0 до 3 градусів тепла, а вдень повітря прогріється до +5 °C.

"Що стосується опадів у середу, то вночі у північній частині України, центральних та східних регіонах очікуються невеликі опади переважно у вигляді дощу", — резюмувала Наталія Птуха.

Таке лютневе потепління, згідно з прогнозами синоптиків, збережеться і до кінця наступного тижня.